Ieder mens heeft natrium, onderdeel van keukenzout, nodig voor het doorgeven van prikkels door de zenuwen, het samentrekken van spieren en regulatie van vochthuishouding en bloeddruk. Maar een te hoge zoutconsumptie heeft een negatief effect op de gezondheid.
De chemische naam van keukenzout is natriumchloride. Eén gram keukenzout bestaat uit 400 milligram natrium en 600 milligram chloride. In vaste vorm is zout een kristallijne stof, waarin de ionen in een kristalrooster gerangschikt zijn. In het dagelijks taalgebruik wordt met zout meestal keukenzout (natriumchloride of NaCl) bedoeld. Ook kaliumchloride en magnesiumchloride behoren chemisch gezien tot de zouten, maar het is de te hoge consumptie van natriumchloride die in verband wordt gebracht met negatieve gezondheidseffecten.
Het effect van te hoge zoutconsumptie
De consumptie van teveel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. En hoe hoger de bloeddruk, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Een te hoge zoutinname vergroot daarnaast de kans op botontkalking, nierstenen, nierfalen en verlies van spiermassa. Bovendien vermoedt men een verband met maagkanker, astma en overgewicht.
Dit artikel is onderdeel van het dossier 'Alles over zout in brood'.
Andere nuttige links over zout en gezondheid:
• Voedingscentrum
• Vitamine-informatie bureau
• RIVM: VoedselConsumptiePeiling
• Nierstichting