Hygiënecode

In de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij worden kritische stappen voor de bereiding van brood, banket en andere bakkerijproducten besproken en er wordt beschreven hoe je kunt voorkomen dat de voedselveiligheid in gevaar komt. Deze Hygiënecode voorkomt dat elke bakkerij afzonderlijk onnodig veel tijd en energie moet besteden aan het ontwikkelen van een eigen voedselveiligheidssysteem. Alle brood- en banketbakkerijen (ambachtelijk eventueel met horecadeel en/of industrieel), markthandelaren en andere bedrijven die producten produceren of verkopen die in deze Hygiënecode worden beschreven kunnen deze Hygienecode gebruiken. De bedrijven moeten dan wel werken volgens de in deze Hygiënecode beschreven processen. De Hygiënecode is te bestellen via Foodbase.nl.

Evaluatie

De NVWA controleert alle hygiënecodes die in omloop zijn. Op basis van een gevareninventarisatie en risicoanalyse (GIRA) geven zij feedback, waarna een hygiënecode geëvalueerd moet worden. NBC heeft het updaten van de bestaande hygiënecode van onze branche op zich genomen. Dit doen we in opdracht van de NVB, NBOV en in samenwerking met onze adviseurs en inspecteurs. De evaluatie heeft de afgelopen periode plaatsgevonden. De planning is dat dit proces in het eerste kwartaal van 2025 afgerond is.

Wat komt er bij een evaluatie van een hygiënecode kijken?

  • Informatie verzamelen voor de evaluatie
    • Evaluatiecriteria NVWA met eisen en specifieke onderwerpen waar aandacht aan gegeven moet worden
    • Gewijzigde wetgeving
    • GIRA > de NVWA geeft hier feedback op
  • Op basis van de verzamelde informatie de nieuwe code schrijven
  • Nieuwe teksten laten beoordelen door:
    • NVWA
    • adviseurs en inspecteurs
    • bakkers
  • Bij positief advies leggen we de nieuwe tekst van de code voor aan het ROW.
  • Het Ministerie VWS keurt de hygiënecode goed en daarmee kunnen bedrijven hiermee werken en voldoen aan hun verplichting voor het werken met een goedgekeurd voedselveiligheidsplan.