Nationaal Schoolontbijt

Het Nationaal Schoolontbijt is een compleet initiatief: leren over het belang van een gezond ontbijt én het ook ervaren. In de ontbijtweek schuiven basisscholen, kinderopvanglocaties en brugklassen in heel Nederland aan tafel voor een gezond ontbijt als goede start van de dag. Het ontbijtpakket wordt samengesteld volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf en bevat een keuze aan gezonde ontbijtproducten. Zo ervaren kinderen op een feestelijke manier wat je ’s ochtends het beste kunt eten en wat het met je doet. 

Ook bieden we online lesmateriaal aan dat vrij toegankelijk is voor scholen om in de weken voorafgaand het ontbijt aan te bieden, te vinden op www.ontbijtaandebasis.nl. Dit materiaal kunnen basisschool- en brugklasdocenten gebruiken om in de klas aandacht te besteden aan het belang van een gezond ontbijt en wat dat dan precies is. Met feiten, film en fun kunnen leerlingen op speelse wijze leren over brood en andere ontbijtproducten, de Schijf van Vijf en meer. Voor de middenbouw, bovenbouw en de brugklas is er zelfs nog een extra ontbijt-challenge. 

Voor en door de bakkerijbranche

Het Nationaal Schoolontbijt is in 2003 ontstaan uit een maatschappelijk idee van een aantal ambachtelijk bakkers. Zij wilden het ontbijt onder de aandacht brengen van zoveel mogelijk schoolkinderen en hun ouders. Het begon klein: vijf basisscholen deden mee met een proef waarbij kinderen met hun leerkrachten samen aan tafel gingen voor een feestelijk ontbijt. Inmiddels is het Nationaal Schoolontbijt uitgegroeid tot een zelfstandig en breed gesteund initiatief waaraan jaarlijks bijna een half miljoen kinderen deelnemen op zo’n 2.000 scholen en kinderopvanglocaties. NBC neemt de organisatie hiervan volledig voor haar rekening.  

Brood op de ontbijttafel 

Via het Nationaal Schoolontbijt zetten we ons in voor een gezond ontbijt, elke dag en voor ieder kind. En volkorenbrood is daar een belangrijk onderdeel van. We laten kinderen zien dat ontbijten met volkorenbrood lekker is én gezond. Dit draagt bij aan het goede imago van brood en de bakkerij. Om maatschappelijk draagvlak en relevantie te behouden is het voor de bakkerijsector van belang om niet alleen de eigen producten te promoten, maar breder te kijken. Brood is nog altijd een veelgekozen ontbijtproduct, maar wordt niet zonder beleg gegeten en staat vandaag de dag vaak wel op tafel samen met yoghurt of ontbijtgranen.  

Samenwerkingspartners 

Het Nationaal Schoolontbijt kan elk jaar rekenen op brede steun van diverse samenwerkingspartners. Productpartners maken het Nationaal Schoolontbijt mede mogelijk door belangeloos bij te dragen met hun producten. Daarnaast heeft het Nationaal Schoolontbijt de steun van maatschappelijk partners als het Voedingscentrum, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en JOGG.

Samen maken wij ons sterk om te laten zien hoe belangrijk een gezonde start van de dag is. 

Groot bereik 

  • In 2023 verstuurden we 12000 ontbijtpakketten naar scholen; er deden 1700 scholen mee, met 300.000 kinderen. 
  • Een ontbijtpakket bestaat elk jaar uit een vast aantal producten en een paar producten die jaarlijks veranderen. Denk aan volkoren tarwebroden, halvarine, 30+ kaas, halfvolle melk, halfvolle yoghurt, 100% pindakaas, gekookte eieren, groente en fruit.
  • Al met al gaan er 26.000 volkoren tarwebroden, 216.000 volkorenbolletjes en 216.000 volkoren tarwebollen met rozijnen naar de scholen, en dan hebben we het nog niet over alle overige producten. We zijn daarom ontzettend blij met onze partners!  
  • Elk jaar generen we tijdens de ontbijtweek media-aandacht, zowel op TV en radio als online. Daarmee bereikt de boodschap veel mensen: uiteindelijk is een gezond ontbijt voor iedereen belangrijk.  

 

burgemeestersontbijt logo

Burgemeestersontbijt

De organisatie van het Nationaal Schoolontbijt ontfermt zich over nog een ontbijtevenement: het burgemeestersontbijt! Hierbij willen we de ondernemers (waaronder ambachtelijke bakkers) betrekken bij onze droom om voor alle kinderen een gezond ontbijt toegankelijk te maken. Dit doen we door een ontbijt te faciliteren waarbij één schoolklas per gemeente samen met de burgemeester mag ontbijten (bijvoorbeeld op het gemeentehuis). Er komt een lokale ambachtelijke bakker langs om brood te leveren en met de kinderen en de burgemeester te praten over het belang van een gezond ontbijt (met volkorenbrood).