Vanwege een overheidsbeslissing uit 1942 om het jodiumtekort onder de Nederlandse bevolking terug te dringen, gebruikt vrijwel iedere bakker vandaag de dag zogenaamd bakkerszout: zout waaraan jodium is toegevoegd.
Het gebruik van bakkerszout maakt brood een onmisbaar levensmiddel om te voldoen aan de jodiuminname. Vier sneetjes brood leveren al meer dan de helft van de jodium die je dagelijks nodig hebt. Voor die hoeveelheid jodium moet je 6 eieren, meer dan een halve kilo kaas of 200 gram vette zeevis eten. Zonder brood (of brood zonder gejodeerd zout) te eten is het lastig om voldoende jodium binnen te krijgen.
Ondanks de verlaging van de hoeveelheid (bakkers)zout in brood, de daling van de hoeveelheid jodium in bakkerszout en de gedaalde broodconsumptie in de periode tot 2018, is brood de belangrijkste bron van jodium in Nederland. Dat blijkt uit gegevens van het RIVM (VCP 2019-2021). Van de 194 µg jodium die we per dag binnenkrijgen, komt zo'n 37% uit brood en graanproducten. Echter, de totale inname van jodium in Nederland en de bijdrage van brood aan de totale jodiuminname is wel afgenomen, blijkt uit onderzoek van RIVM. Om de stempel “belangrijkste bron van jodium” te behouden, roept NBC bakkers op om bakkerszout te gebruiken waar mogelijk. Ook in banket, biologisch brood en glutenvrij brood. We leggen u graag uit waarom jodium en dus bakkerszout zo belangrijk zijn.
Dit artikel is onderdeel van het dossier 'Alles over zout in brood'.