Brood. Er is bijna geen ander product dat we dagelijks bij meerdere maaltijdmomenten eten. Brood is een voedzame, dagelijkse basis. En daarmee is het een product dat veel impact heeft op de gezondheid van je klant. Meer nog dan bakkerijproducten als gebak, die ze maar af en toe nemen.
Aandacht voor zout
Ondanks alle gezondheidsvoordelen die brood in zich heeft, krijgen Nederlanders uit brood, granen, rijst en pasta het meeste zout binnen. En de gemiddelde Nederlander krijgt nog altijd te veel zout binnen Zo blijkt uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling. Teveel zout is ongunstig voor de gezondheid.
Uit de laatste landelijke steekproef zout in brood (2023) blijkt dat het zoutgehalte in Nederlands brood stabiel is en gemiddeld ruimschoots onder de wettelijke norm ligt. Wel is een toename in overschrijdingen te zien bij broden van ambachtelijke bedrijven. Dat laatste is een ongunstige ontwikkeling, die gelukkig te keren is.
Minder zout, wel smaak
Natuurlijk levert zout een bijdrage aan de smaak van brood. En smaak is een belangrijke drijfveer voor je klant om brood te kopen. Uit onderzoek van NBC blijkt dat consumenten een beperkte zoutreductie in brood amper waarnemen. Geen zorgen dus! Lees hier meer over dit onderzoek.
Ambities
De bakkerijsector is jaren geleden al begonnen met een zoutreductie en het gebruik van het jodiumbevattende bakkerszout. Dit doen we om de positie van brood als gezond basisvoedingsmiddel te bewaken. Dat was toen nodig, maar nog steeds. Zo is de hele sector met het project Bakkerszout 2.0 de uitdaging aangegaan om de zoutsamenstelling te veranderen om het brood nog gezonder te maken. En waarmee op een passende manier wordt ingespeeld op de eisen uit de Nationale Aanpak Productverbetering.
Klanten en positief imago koesteren
De resultaten van het project Bakkerszout 2.0 laten niet heel lang meer op zich wachten. Maar in de tussentijd is het belangrijk om zout in brood op het vizier te houden en het imago dat eraan kleeft te bewaken. Zolang consumenten door o.a. brood het meeste zout binnenkrijgen, moet je als bakker aandacht blijven geven aan zout in brood en de wettelijke norm niet overschrijden. Het advies van NBC: blijf kritisch, blijf controleren en pas zo nodig het zoutgehalte aan! Daarmee koester je je klanten en hun gezondheid, en zorgen we gezamenlijk dat het positieve imago van brood overeind blijft.
Linda van Zonsbeek