
We zien steeds meer producten in de schappen met ‘extra eiwitten’ of met de voedingsclaim ‘eiwitrijk’. Van kwark tot chips, en zelfs brood met extra eiwitten. Bewuste consumenten, of ze nu sportief zijn, willen afvallen of met duurzaamheid bezig zijn, letten steeds meer op hun voeding en eiwitinname. Ook vanuit de overheid staan eiwitten in de aandacht. Vanuit de eiwittransitie en de Nationale Eiwitstrategie groeit de vraag naar plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten. Wat betekent dit voor jou als bakker? En is extra eiwit toevoegen aan je brood een goed idee?
Brood als bron van eiwitten
Brood is een bron van eiwitten. En niet zo weinig ook! In twee volkoren boterhammen zitten meer eiwitten dan in een kippenei. Veel mensen weten dit niet. Dat brood naast vezels, koolhydraten en goede mineralen en vitamines ook (plantaardig) eiwit bevat, mag nog wel wat meer aandacht krijgen.
Bijna een kwart (23%) van de eiwitinname komt bij Nederlanders uit graanproducten, en wel 56% van de plantaardige eiwitten komt uit graanproducten, waaronder brood! Brood is dus een stille krachtpatser en daar mogen we best trots op zijn!
Extra eiwit is niet nodig
Door dagelijks (volkoren)brood te eten en verder de Schijf van Vijf aan te houden, heeft een gemiddelde consument helemaal geen extra eiwitten of dure proteïne-shakes nodig. Extra eiwit toevoegen aan brood is ook helemaal niet nodig; brood is goed genoeg van zichzelf. Eiwitten toevoegen – in de vorm van soja-eiwit bijvoorbeeld – zorgt bovendien weer voor een langere ingrediëntenlijst en kan weer vragen oproepen; waarom zit dit in mijn brood? Vooral nu er toch al ophef over ‘ultrabewerkt voedsel’ is waar brood soms ook onder geschaard wordt.
Consumenten zien brood als natuurlijk, gezond en betaalbaar. Een betrouwbaar product. Laten we dicht bij die kernaspecten blijven, en op een slimme manier omgaan met trends. Zodat onze acties ook op de lange termijn bijdragen aan een verbetering van het imago van de sector.
Weetje: brood decoreren met zaden en pitten zorgt ook al dat het brood meer eiwit bevat. En dan blijf je toch dicht bij de basis van het brood.
Bewustwording
Wil je inspelen op de eiwittrend? Zet dan vooral in op bewustwording. Voor fanatieke sporters, veganisten en bourgondiërs is brood een geweldige basis, ook voor eiwitten. Zet je volkorenproducten, maar ook energiebommetjes als krentenbollen en mueslibollen, in de spotlight. Vertel over de waardevolle eigenschappen van de verschillende broodsoorten. Maak daarbij liever gebruik van toegestane claims zoals “bron van eiwit” dan te kiezen voor ingewikkelde namen. En de campagnematerialen om brood aan eiwit te koppelen kan je natuurlijk ook gebruiken. .
Niet meer, maar andere eiwitten
Wat goed is om te weten, is dat consumenten vaak niet méér, maar juist andere eiwitten moeten gaan eten. Voor de gezondheid en het klimaat zijn (meer) plantaardige eiwitten de toekomst. En daar speelt brood dus een grote rol in. Vooral volkorenbrood biedt een waardevol pakketje van voedingsstoffen dat op dagelijkse basis onze klanten van energie voorziet. Bovendien is er voldoende plantaardig beleg beschikbaar, om de vaak gekozen kaas en vleeswaren mee af te wisselen.
Die doodnormale volkorenboterham met 100% pindakaas is zo gek nog niet! Voor gezonde en originele belegtips en recepten met brood kunnen je klanten en jij overigens altijd terecht op brood.net/recepten.