Totale broodvolume 2020 daalt, thuisverbruik brood stijgt

2020 moest het jaar worden waarin het broodvolume in Nederland weer verder zou stijgen. De consumptiecijfers krabbelen net weer wat op in 2019, na een jarenlange daling. Dat die prognose door Corona niet gehaald zou worden werd verwacht. De vraag was vooral hoe groot de impact zou zijn in de verschillende verkoopkanalen. De nieuwste GfK-broodconsumptiecijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laten zien dat Corona winnaars en verliezers geeft. 

De thuisconsumptie van brood steeg in 2020 met 1,5%. Daarentegen daalde het volume out-of-home met maar liefst 37,6% door het sluiten van horeca en catering. Overall daalde het totale broodvolume in Nederland over 2020 met 5,5%. De totale broodconsumptie komt daarmee uit op 817.617 x 1000 kilo.

 

Bron: NBC (Brood Standaard Nederland – BSN)
* door verandering in de GfK-meetmethodiek was vergelijking in dit jaar niet mogelijk

Meer brood thuis gegeten

“Het feit dat Nederlanders meer thuis werken en het sluiten van out-of-home kanalen, heeft gunstig uitgepakt voor supermarkten en bakkers,” zo legt Frank Janssen manager van NBC uit. “Thuis (uit) eten werd het nieuwe verwennen en mensen vonden de weg naar diverse vers specialisten”. 

Consumptie buitenshuis weggevallen

Naast de thuisconsumptie wordt brood buitenshuis gegeten, in horeca en catering. “Bakkers en bakkerijen die leveren aan horeca en catering kwamen door het wegvallen van hun afname in de problemen”, aldus Janssen. “Eigenlijk zou je bij je afhaalmenu ook een broodje moeten krijgen, net als dat je vaak in een restaurant geserveerd krijgt”, zegt Janssen met een knipoog. Zo werd geopperd in een online sessie die we eerder organiseerden met de Marketing werkgroep over Brood & Corona.

Verder kregen industriële en ambachtelijke bakkers door Corona te maken verhoogd ziekteverzuim onder personeel en hogere distributiekosten doordat ritten niet maximaal kunnen worden beladen.

Ambachtelijke bakker meer aanloop

Tegelijkertijd is de ambachtelijke bakker, met een volumegroei van 10,0% in de in-home markt, de grote winnaar van 2020 geworden en zit op basis van volume nu voor het derde jaar op rij in de plus. Ook supermarkten zagen het broodvolume in 2020 stijgen, hetzij beperkt (+ 0,7%). Hierbij deden de service supers het beter dan de discounters. 

Op basis van omzet steeg brood in het ambachtelijke bakkerskanaal met 14,7% en het supermarktkanaal met 4,1%. De bakker ziet hiermee het marktaandeel binnen de inhome markt van brood stijgen van 15,9% in 2019 naar 17,3% in 2020. 

De groei bij het ambacht is voornamelijk veroorzaakt doordat deze in 2020 ruim 8% meer klanten naar de winkels trok. Ook werd er meer brood per bezoek gekocht en dus meer geld per bezoek uitgegeven. Wel kwamen klanten iets minder vaak in de winkel.

Meer jonge klanten

Goed nieuws voor de bakker is ook dat de groep huishoudens met kinderen steeds vaker de bakker bezoekt. Het aandeel groeide in 2020 tot 37%. Tegelijkertijd zien we nog steeds een sterke vertegenwoordiging van gepensioneerde klanten bij de bakker.

Post-Corona

Of de groei bij bakkers en andere versspecialisten op termijn aanhoudt antwoordt Janssen: “De weg richting de bakker is nu voor een grote groep consumenten bekend en ‘lokaal kopen’ wordt nog steeds aangemoedigd. Bakkers trekken een grotere groep jonger publiek aan en spelen steeds beter in op de vraag naar gezonde en hoogwaardige producten. Zolang de prijs gerechtvaardigd is, het verhaal achter het product goed en de consument dit weet te waarderen, heeft het ambacht onderscheidend vermogen en zijn er dus mogelijkheden”.

Over de Brood Standaard Nederland

De Brood Standaard Nederland geeft het totale broodvolume in Nederland weer, zowel in-home (thuisconsumptie) als out-of-home (buitenshuis consumptie). Nieuw dit jaar is dat alle informatie vanuit dezelfde bron komt (GfK). Waar we in het verleden een inschatting maakten van de out-of-home markt, wordt dat nu echt gemeten. Dat maakt het model nog sterker.

Terug naar nieuws