Nederlandse tarwe voor Nederlands brood?
Minder dierlijke producten en meer plantaardig eten. Om daar te komen zijn o.a. veel plantaardige eiwitten nodig. De Europese Unie wil daarin meer zelfvoorzienend zijn in eiwitrijke gewassen. In Nederland is hiervoor de Nationale Eiwitstrategie opgesteld, die als doel heeft om de komende 5 tot 10 jaar de zelfvoorzieningsgraad van nieuwe en plantaardige eiwitten te vergroten, op een duurzame manier die bijdraagt aan de gezondheid van mens, dier en natuurlijke omgeving.
Opvallend is dat granen nagenoeg geen plek hebben in de Nationale Eiwitstrategie. De focus wordt gelegd op gewassen als soja, veldbonen en lupine. Terwijl graanproducten een goede 3e plaats innemen in onze eiwitinname (22%), achter vlees (29%) en zuivel (23%). Bovendien produceren Nederlandse boeren enorm veel tarwe, zijn we als Nederlanders echte broodeters en kennen we een enorme variëteit aan broodsoorten.
Hoe kunnen we de schakels in de keten verbinden en Nederland voorzien van brood met eiwitrijke granen van eigen bodem? Daarover gaat de Themadag Granen op donderdag 24 maart. Praat ook mee!
Programma
- Henk Staghouwer, Minister van LNV - Nederland en de Nederlandse Eiwitstrategie
- Jan-Willem Grievink, Food Service Instituut Nederland - De Nederlandse consument eet Nederlandse granen?
- Bauke Wierda, Royal Koopmans - Nedertarwe, kansen en uitdagingen
- Discussie sessie - Het grote graan gesprek
- De volgende stappen - Ontvouwen voorstel NL-tarwe voor NL-brood
Dagvoorzitter Stefan Wijers zal zowel de sprekers als u op prikkelende wijze bevragen en bij de discussie betrekken.
Datum: donderdag 24 maart
Tijd: 12.00 tot 17.00 uur
Locatie: vergader- en congrescentrum De Schakel in Nijkerk
Voor alle schakels in de graanketen
Bent u benieuwd naar de eiwittransitie en de invulling daarvan door ketenprojecten, zoals Nederlands tarwe voor Nederlands brood? Zet dan 24 maart in uw agenda en meld u online aan. De kosten voor deelname zijn 60 euro per persoon en wees er snel bij want vol = vol. Iedereen die zich aanmeldt, ontvangt later meer informatie over het programma.