Steeds meer Nederlanders gaan voor volkorenbrood

Voor het zesde jaar op rij groeit het percentage Nederlanders dat volkorenbrood eet: van 38% in 2016 tot 47% in 2021. Ook kinderen zijn meer volkorenbrood gaan eten. Dit percentage steeg in dezelfde periode van 37% naar maar liefst 53%. Volkorenbrood verstevigt hiermee zijn positie als meest gegeten broodsoort, gevolgd door meergranenbrood (33%). Dit blijkt uit de meest recente cijfers van onderzoeksbureau GfK die in opdracht van NBC zijn verzameld.

Kennis neemt toe

Verrassend zijn de cijfers niet, aldus Linda van Zonsbeek, voedingskundige bij NBC. “Volkoren is de broodsoort met de beste papieren als het gaat om voedingswaarde en gezondheid. En consumenten lijken dit steeds vaker ook te weten. Zo geeft 74% van de Nederlanders aan bekend te zijn met het feit dat volkorenbrood voedzamer is dan bruin (tarwe)brood. Tegelijkertijd is er is nog steeds een groep consumenten die denkt dat ‘hoe donkerder het brood, hoe gezonder’ (31%), terwijl dat ezelsbruggetje niet opgaat. Niet de kleur van het brood is bepalend voor de voedingswaarde, de ingrediënten zijn dat wel. Gelukkig is de keuze voor volkorenbrood makkelijk te maken: heet een brood ‘volkoren’, dan zit er voor 100% volkorenmeel in en daarmee al het goede van de graankorrel. Vandaar: Wat je ook doet, volkoren is altijd goed”.

Wat maakt volkorenbrood zo gezond?

“Als eerste het feit dat volkorenbrood gemaakt is van de hele graankorrel en daarmee alle vezels, vitamines, mineralen en zogenaamde bioactieve stoffen levert uit die graankorrel”, aldus Van Zonsbeek. Bovendien hangt het eten van voldoende volkorenproducten samen met een lagere kans op bepaalde hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Volkorenbrood verdient dus een prominente plek op ons bord.”

Over NBC

NBC is er om de bakkerijsector te versterken. Dat doen wij onder andere door data te verzamelen over de broodconsumptie in Nederland. De uitkomsten gebruiken we in de imago activiteiten die we voor de sector doen, onder meer via het consumentenplatform Brood.net.

Terug naar nieuws