Op 8 februari kwamen boeren, experts en belangrijke spelers uit de landbouwketen samen in Apeldoorn voor de Nationale Bodemtop, om in gesprek te gaan over duurzaam bodembeheer. Mirjam Kortekaas, directeur van het Nederlands Bakkerij Centrum, nam tijdens het middagprogramma deel aan het ketengesprek om te vertellen over de belangrijke rol van Nederlandse tarwe voor Nederlands brood.
Voor een gezonde Nederlandse bodem zijn inspanningen nodig van alle ketenpartijen, zegt Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Een goed voorbeeld van zo’n samenwerking is de bakkerijketen. Wij zetten ons met de hele keten in om graan van eigen bodem mainstream te maken.
Vorig jaar ondertekenden veel partijen uit de broodketen de Intentie van Nijkerk: ‘We gaan voor eigen graan’. De tarwe die gebruikt wordt voor ons brood komt meestal uit het buitenland, omdat Nederlandse tarwe voornamelijk als veevoer wordt gebruikt vanwege het lagere eiwitgehalte. Wij willen hier samen met de keten verandering in brengen, zodat we over vijf jaar zoveel mogelijk brood van eigen graan eten.
Belangrijke eiwitbron
Voor kwalitatieve tarwe afkomstig van Nederlandse boeren is een gezonde bodem nodig. Dat kost tijd, aandacht en geld, maar het is volgens het NBC ook van groot belang. Mirjam Kortekaas vertelt: “Brood is heel gewoon in onze dagelijkse voeding en is – na vlees en zuivel - de derde bron van de eiwitten die we binnenkrijgen. Het NBC heeft onderzoek gedaan naar de redenen van consumenten om voor volkorenbrood te kiezen. Dat brood bijdraagt aan de dagelijkse eiwitinname is voor veel mensen nieuw, maar zou wel een reden zijn om vaker volkorenbrood te kiezen.”
Volkorenbrood
Daarom werken we aan een vergroting van de broodconsumptie. “Wij zitten aan het einde van de keten en kunnen tarwe van eigen bodem verwaarden richting de consument.” Afgelopen januari organiseerde het NBC voor tweede keer de Week van het Brood, waarin het eten van volkorenbrood gestimuleerd wordt. De campagne speelt in op duurzaamheid en gezondheid. “Het vervangen van dierlijke eiwitten is voor veel consumenten steeds vaker een reden om meer volkorenbrood te eten.”
De bakker speelt daarom een grote rol in de veredeling van Nederlandse tarwe. Mirjam Kortekaas: “Willen we graan van eigen bodem? Dan moet er ook een eerlijk verdienmodel komen voor de bakker en de keten. Ons doel is om het gebruik van Nederlands graan voor ons brood te laten groeien naar 80 procent. Hoe kunnen we dat verwaarden? Door de maatschappelijke relevantie te laten zien: brood van Nederlands graan is duurzaam en gezond.”