Van de chocoladeletter met Sinterklaas, Paaseitjes tot aan bonbons en pralinés; chocola is jaarrond in de bakkerijwinkel te vinden. In tal van smaken en vormen, en (terecht) als ware kunststukken gepresenteerd. Het is dan goed te bedenken wat de richtlijnen zijn voor chocola.
Waar praten we over? Chocolade is in de basis gedefinieerd als het product dat wordt verkregen uit cacaoproducten (cacaopoeder, cacaoboter) en suiker. Afhankelijk van het soort product kun je daar nog extra ingrediënten aan toevoegen.
Benaming
Je mag niet zomaar alles ‘chocola’ noemen. Zowel de benaming als de precieze samenstelling van chocolade en chocoladeproducten is zeer strikt geregeld, in het Warenwetbesluit Cacao en Chocolade. Zo moet (pure) chocolade minstens 35% cacaobestanddelen bevatten, melkchocolade 25% en witte chocolade 20%. Voldoet een product aan die samenstelling, dan moet je de bijbehorende wettelijk gereserveerde aanduiding gebruiken. Voorbeeld: vermeld “melkchocolade” in plaats van “chocolade” of “snoep”. Andere gereserveerde aanduidingen zijn bijvoorbeeld witte chocolade, gianduja, couverture, gevulde chocolade, chocoladebonbon en -praline
Percentage cacao
Heb je melk- of pure chocolade voorverpakt in de winkel liggen, dan vermeld je naast de officiële wettelijke benaming ook het totale gehalte aan cacaobestanddelen. De wettelijke benaming bepaalt hoeveel cacaobestanddelen er minimaal aanwezig moeten zijn. Voor witte chocolade, bonbons en gevulde chocolade is vermelding van het percentage niet verplicht. Ook niet wanneer chocolade wordt gecombineerd tot een ander levensmiddel, zoals bij melkchocolade pindarotsjes bijvoorbeeld.
‘Echte’ chocolade
Alleen wanneer daadwerkelijk chocolade aan een levensmiddel is toegevoegd mag “chocolade” ook genoemd worden in de benaming van dat levensmiddel. Het toevoegen van losse bestanddelen van chocolade is naar het oordeel van de NVWA niet hetzelfde als het toevoegen van chocolade.
Gekleurde chocolade
In de praktijk zie en lees je veel over gekleurde chocolade. Kleurstof gebruiken in chocolade(producten) met een wettelijk beschermde aanduiding mag niet. Ook cacaopoeder en cacaoboter mag je volgens huidige wetgeving niet kleuren. Het gebruik van kleurstof is alleen toegestaan in namaak-chocolade (cacaofantasie).
Versier er op los!
Is chocolade met een kleurtje dan helemaal niet mogelijk? Jawel hoor! Zo is bekend dat ook de gebruikte cacaobonen invloed kunnen hebben op de kleur van chocolade, zonder dat er kleurstof wordt gebruikt. Vraag je leverancier naar de mogelijkheden. Kleurstoffen zijn verder toegestaan in versieringen en afdeklagen, denk bijvoorbeeld aan een gekleurd suikerlaagje of losse versiersels.
Er zijn genoeg mogelijkheden om chocolade er feestelijk uit te laten zien! Of om chocolade te gebruiken als versiering. De chocolade zelf of cacaobestanddelen kleuren met kleurstof kan je beter niet doen.