De term volkoren wordt gemakkelijk gebruikt en is alom bekend. Maar wat betekent volkoren nu eigenlijk precies? Wanneer mag een product volkoren worden genoemd? En is vezelrijk hetzelfde als volkoren?
De term volkoren verwijst naar de gehele graankorrel. Volkorenmeel is meel waarin de gehele graankorrel in zijn natuurlijke verhouding is verwerkt. De bekendste en meest gebruikte graansoort in de Nederlandse bakkerij is tarwe. Maar ook maïs, rogge, gerst, spelt, rijst, khorasan (ook bekend als Kamut), emmer, eenkoorn, durum, haver, gierst, sorghum, teff, Triticale, Tritordeum en de wat minder bekende soorten fonio, kanariezaad en jobstranen behoren tot de graansoorten. Verder rekenen we ook de pseudogranen boekweit, quinoa en amarant tot de granen in het meelbestanddeel.
Voor volkorenbrood is in Nederland wettelijk vastgesteld dat alle granen in het meelbestanddeel volkoren moeten zijn. Voor bakkerswaren en banket zijn geen wettelijke regels bepaald, maar er bestaan wel richtlijnen voor deze producten om misleidende naamgeving te voorkomen. Meer over deze richtlijnen leest u onder 'Bakkerswaren en banket' en 'Op Europees niveau'.