Iedereen weet dat volkoren gezond is. Maar waarom is dat precies? Wat voor effecten hebben deze voedingsstoffen in de hele graankorrel op de gezondheid? En wat mag ik mijn klant daarover vertellen?
Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel, waarin alle onderdelen van de graankorrel in zijn natuurlijke verhouding zijn verwerkt. Volkorenmeel bevat dus alle voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. De graankorrel bestaat uit de kiem, het meellichaam en de zemel:
- de kiem is het begin van het nieuwe plantje en bevat ondermeer belangrijke onverzadigde vetten, mineralen zoals ijzer, B-vitamines en antioxidanten;
- het meellichaam is de voedselvoorraad voor het zaadje en bevat voornamelijk koolhydraten en eiwit;
- de zemel is de vezelrijke schil die het zaadje beschermt en bevat voedingsvezels, mineralen, vitamines en een veelheid aan andere bioactieve stoffen zoals flavonoïden en carotenoïden.
Hoewel het u vast niet is ontgaan dat volkoren en graanvezels gezondheidseffecten met zich meebrengen, levert onderzoek hiernaar steeds vernieuwende inzichten.