Voedselovergevoeligheid, voedselallergie en voedselintolerantie; u heeft deze termen vast eens gehoord. De begrippen worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar wat betekenen ze eigenlijk? En welke impact heeft een voedselovergevoeligheid op de keuzes van uw klant? Wanneer u en uw medewerkers beschikken over de juiste informatie, kunt u uw klant gericht adviseren, vragen over dit onderwerp feilloos beantwoorden en op die manier vertrouwen opbouwen bij uw klanten.
Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor voedselallergie en voedselintolerantie, ofwel ongewenste en abnormale reacties van het menselijk lichaam, die kunnen optreden bij het eten van of in contact komen van de huid met bepaalde voedselbestanddelen.
- Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten - ook wel allergenen genoemd - die in de voeding voorkomen. Men kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor tarwe, melk(eiwit), noten, sesam, pinda en kippenei. Allemaal ingrediënten die voor (kunnen) komen in de bakkerij. Een allergische reactie treedt vaak al binen enkele minuten tot een uur op en de reacties kunnen zeer heftig zijn. Om die reden is het belangrijk dat voor elk voedingsmiddel allergie-informatie beschikbaar is.
- Voedselintolerantie is een niet-allergische voedselovergevoeligheid. Het afweersysteem is hier dus niet bij betrokken. Reacties ontstaan op een andere manier, bijvoorbeeld door enzymtekorten. Iemand kan bijvoorbeeld als gevolg van een lactose-intolerantie melksuikers door een enzymtekort niet goed verteren. Hierbij ontstaan vaak maag-darmklachten. Ook coeliakie (glutenintolerantie) is een belangrijke aandoening om van te weten. Mensen met coeliakie krijgen door het eten van gluten ontstekingsreacties aan de dunne darmwand. De hoeveelheid van een product die klachten veroorzaakt, verschilt vaak van persoon tot persoon maar ligt over het algemeen hoger dan bij mensen met een voedselallergie.
Dit artikel is onderdeel van het dossier 'Alles over allergenen'.