Goed personeel vinden is een steeds grotere uitdaging. Jongeren kiezen vaker voor een baan waarbij ze ’s nachts niet hoeven te werken. Zijn er manieren om nachtarbeid te verminderen? Petra Kuiper, manager Product & Proces bij het NBC antwoordt:
''U bent niet deze enige die voor deze uitdaging staat. De branche zoekt al langer een antwoord op deze vraag. De resulteerde onder andere in de ontwikkeling van de remrijskasten. We weten nu dat deze kasten niet altijd een bevredigende oplossing zijn. Er kan sprake zijn van een hoger energie verbruik door koelen van broodkoppels en blikkenwagens en soms is extra inspanning nodig ten aanzien van receptuur en kwaliteit.''
''Er is echter niet alleen maar slecht nieuws'', vertelt Kuiper. ''Het goede nieuws is: er zijn ook andere mogelijkheden om van nacht naar dag te gaan, die ook nog kunnen bijdragen aan extra beleving en klantbinding. Een goed voorbeeld vind ik een grote pizzaketen. Zij maken deegstukken met een houdbaarheid van drie dagen (gekoeld). Vervolgens verwerken zij het deeg vanuit de koeling naar behoefte. De pizzabodems worden onder de ogen van de consument verwerkt. Geweldig! Natuurlijk is het verwerken van pizzabodems iets anders dan brood maar een dergelijk principe leent zich ook voor ambachtelijke broodsoorten. Grote en kleine collega bakkers laten dit nu al zien.''
''Ook kunt u uw klanten op een andere manier betrekken bij het mooiste deel van het ambacht: het verwerken van het deeg en het bakken van brood. Nu vinden die processen vaak plaats buiten het zicht van de klant. Laat het zien! De klanten krijgen een echte brood “experience” – de trend van het moment.''
''Er zijn uiteraard nog meerdere (on)mogelijkheden om je bakproces anders in te richten (met minimaal gist/desem) met als doel de nachturen van ons mooie vak te reduceren. Het NBC denkt graag met u mee om de voor- en nadelen van verschillende processen op een rij te zetten en kwaliteiten te bespreken.''