Tips voor een goede hygiëne tijdens buitenverkoop

Aandacht voor hygiëne is belangrijk, zeker bij buitenverkoop, waar producten meer open liggen en de temperatuur kan oplopen. Met deze praktische tips en adviezen gaat u goed voorbereid het zomerseizoen in.

Pauline Houtsma

Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12
  • Voor ongekoelde presentatie van bederfelijke producten gelden een aantal spelregels. Deze staan omschreven in de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. 
  • Zo mag u bederfelijke producten maximaal twee uur ongekoeld presenteren en moeten de producten direct geconsumeerd worden. 
  • Belangrijk is dat u de 2 uur bijhoudt, bijvoorbeeld met een kookwekker of de lijst 2-uurs regeling uit de hygiënetool. Zo houdt u zelf overzicht op deze vaak hectische dagen. En mocht u bezoek krijgen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), dat moet u aantoonbaar kunnen maken dat u de 2-uurs regeling aanhoudt.
  • Houd voorraden klein. Beter is om regelmatig aan te vullen.
  • Heeft u een kleine koeling, gebruik deze dan! Zeker bij warm weer heeft gekoeld presenteren van producten de voorkeur. 

 

Voor de inrichting van een kraam / standje buiten gelden de eisen die gesteld worden aan een ‘mobiele bedrijfsruimte’.

  • Zorg dat uw kraam aan de zij- en achterkant is afgeschermd. Voorkom dat door de wind meegenomen vuil of stof uw producten verontreinigt. En voorkom vrije inloop van mensen in de kraam.
  • Zorg dat er mogelijkheid is om handen (en eventueel gereedschap) te wassen. Een jerrycan met kraan met zeep en handdoeken is hiervoor toereikend.
  • Houd de kraam en omgeving schoon door bijvoorbeeld een prullenbak te plaatsen, servetjes op te ruimen en tafels en werkbank te reinigen. 

 

  • Zorg dat u een map met productinformatie bij de hand heeft. Zodat u ook buiten vragen van klanten over bijvoorbeeld allergene stoffen of ingrediënten kunt beantwoorden. 
Pauline Houtsma

Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12