Suiker in brood; consumentenvragen en antwoorden

Suiker en koolhydraten worden nogal eens door elkaar gehaald. Er zitten koolhydraten in brood. Betekent dat dan ook dat er veel suiker in zit? En waarom wordt dan suiker toegevoegd?

Met de uitleg hieronder heeft u een kort en duidelijk antwoord paraat richting uw klant. 

Jenneke van Elderen

Communicatie en voorlichting

j.van.elderen@nbc.nl
0317 - 471 212

Suiker en koolhydraten worden nogal eens door elkaar gehaald. Er zitten koolhydraten in brood. Betekent dat dan ook dat er veel suikers in zitten?

Het meeste brood bevat per boterham maar 0-7 – 1,2 gram suiker, dat van nature in het meel van het graan zit. Ter vergelijking, bevat de jam op een boterham 18,6 gram suiker. Er zijn broodsoorten die iets meer suiker in de receptuur kunnen bevatten, bijvoorbeeld witte bolletjes, een brioche of rozijnen- en krentenbrood.

Al met al bevat brood heel weinig suiker. 

 

Soms voegen bakkers suiker toe bij de bereiding van brood. Dat doen zij dan in de meeste gevallen als voedsel voor de gist. De gist zet suiker om in gas en alcohol, waardoor het brood gaat rijzen. Het brood krijgt een groter volume en suiker beïnvloedt de kleur van de korst. In het eindproduct is deze suiker dus niet meer aanwezig. De gist heeft de suiker als het ware  'opgegeten'. Ook van de gevormde alcohol blijft niets over omdat dit tijdens het bakproces door de verhitting verdampt. 

Uiteraard kun je ook prima een brood bakken zonder suiker. Tenslotte zijn de basis ingrediënten van elk broodrecept bloem of meel, water, gist en zout.

Als er al suiker aan brood wordt toegevoegd is dat vaak in de vorm van dextrose. Glucose vind je vaker terug in banketproducten. 

Jenneke van Elderen

Communicatie en voorlichting

j.van.elderen@nbc.nl
0317 - 471 212