De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij heeft een aantal bederfelijke productroepen omschreven welke u ongekoeld mag presenteren.
Het gaat in de praktijk meestal om onderstaande productgroepen:
- Hartige producten zoals worstenbroodjes, saucijzenbroodjes, ragoutbroodjes of bake-off pizza’s etc
- Producten met meegebakken gele room zoals kruimelroomvlaaien en koffiebroodjes
- Rijstevlaaien
Als u als bedrijf gebruik maakt van de regeling, ongekoelde presentatie van bederfelijke producten (module 4.3 van de Hygiënecode 2008) dan dient u aan een aantal spelregels te voldoen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is heel actief op dit gebied en controleert regelmatig de spelregels rondom deze ongekoelde regeling bij bedrijven.
Wat meestal de speerpunten zijn die de NVWA van u als bakker verwacht:
- Een aantoonbaar jaarlijks microbiologisch onderzoek van de productgroepen welke u ongekoeld presenteert;
- Aantoonbare wekelijkse registratie per productgroep van de kerntemperaturen direct na het bakken;
- Verkooptermijn van maximaal 12 uur aantonen met een instructie of registratie.