Van vezels tot suikers: 'koolhydraten' is de verzamelnaam voor vele voedingsstoffen, opgebouwd uit één of meer suikermoleculen. Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron. In de Richtlijnen goede voeding van 2015 spreekt de Gezondheidsraad zich uit over de rol van koolhydraten in onze voeding. Sindsdien is er veel aanvullend onderzoek gedaan naar de relatie tussen koolhydraten en gezondheid. Wat is er precies bekend over de rol van koolhydraten bij het voorkómen van overgewicht, diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten en kanker? We hebben het beschikbare wetenschappelijke bewijs op een rij gezet.
De Europese Verordening nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen stelt strikte voorwaarden aan het gebruik van voeding- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen om een wildgroei aan claims en consumentenmisleiding te voorkomen. Deze voorwaarden gelden ook voor claims in relatie tot koolhydraten en gezondheid. Meer informatie leest u in het artikel ‘Gezondheidsclaims en de voorwaarden’.
Samenvatting
- De kwaliteit én de hoeveelheid van koolhydraten is belangrijk;
- De nadruk ligt op voedzame koolhydraatbronnen die veel vezels bevatten, zoals verse groenten, knollen, wortelen, fruit en volkorenproducten;
- Een hoge inname van vezels, voornamelijk uit volkoren graanproducten, verlaagt het risico op overgewicht, diabetes type 2, verhoogd cholesterolgehalte, coronaire hartziekten en dikke darmkanker;
- Een hoge consumptie van met suikers gezoete dranken vergroot waarschijnlijk de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2.