Een ingrediënt is een bestanddeel dat bij de bereiding van een levensmiddel wordt gebruikt en nog in het eindproduct aanwezig is, ook al is het in een veranderde vorm. Hieronder vallen dus ook levensmiddelenadditieven, aroma’s en voedingsenzymen die een technologische functie vervullen in het eindproduct. In principe zijn alle ingrediënten van een grondstof ook ingrediënten van het daarmee bereide levensmiddel tenzij een uitzondering van toepassing is (zie tab Uitzonderingen).
Een lijst van ingrediënten is verplicht op alle voorverpakte producten die bestemd zijn voor consumenten of grote cateraars zoals restaurants, kantines, scholen, ziekenhuizen en cateringbedrijven.
Voor de ingrediëntenlijst geldt, net als voor de overige verplichte onderdelen van de voedselinformatie, dat het met duidelijk zichtbare, leesbare en onuitwisbare letters op de verpakking of een daaraan gehecht etiket moet worden vermeld. De x-lettergrootte is wettelijk vastgesteld op een minimale hoogte van 1,2 mm.
Dit artikel hoort bij Dossier etikettering.