Ieder bedrijf dat met levensmiddelen werkt, dient van de overheid een systeem te hebben waarmee voedselveiligheid wordt gegarandeerd. Deze regels zijn gebaseerd op Europese wetgeving, die stelt dat alle levensmiddelenbedrijven volgens HACCP-beginselen moeten werken. Een ondernemer kan met een eigen systeem voor voedselveiligheid werken, maar men kan ook gebruik maken van een goedgekeurde hygiënecode die voor een gehele branche geldig is.
Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij
Wie een brood- of banketbakkerij heeft, kan het beste werken met de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Hierin worden kritische stappen voor de bereiding van brood, banket en andere bakkerijproducten besproken. De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij is opgesteld in opdracht van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). De Hygiënecode is digitaal en tegen een kleine vergoeding beschikbaar voor bedrijven die vallen onder de sector bakkerij (inclusief chocolaterieën). Overige belangstellenden kunnen het document voor het hoge tarief bestellen.
De Hygiënecode draagt bij aan structuur en een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel binnen een bedrijf. De code helpt werknemers scherp te houden. De NVWA controleert bedrijven op naleving van de hygiëneregels. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een waarschuwing of boete krijgen. Voor beiden brengt NVWA kosten in rekening.
De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij kunt u hier bestellen
Het is niet gek als u soms worstelt met de wetten en regels die voor u als bakker gelden. Dat zijn er namelijk nogal wat en af en toe werpen ze de vraag op hoe er mee om te gaan. In dit artikel zetten we 15 fabels en feiten op een rij.