Er zijn verschillende soorten koolhydraten, waar ook suikers en vezels toe behoren. De etiketteringswetgeving verplicht om koolhydraten en suikers te vermelden in de voedingswaardedeclaratie. Vezels mogen op vrijwillige basis vermeld worden, tenzij er een claim met betrekking tot vezel op de verpakking staat. In dat geval is het ook verplicht om vezels in de voedingswaardevermelding op te nemen.
De hoeveelheid vezels speelt voor de consument een belangrijkere rol bij de aankoop van brood (18% in 2018; 23% in 2020 bron GfK). Een belangrijke overweging om vezels op te nemen in de voedingswaarde etikettering. Daarnaast draagt vezelanalyse bij aan een meer nauwkeurige bepaling van calorische waarde en hoeveelheid koolhydraten. Voldoende redenen om het vezelgehalte van uw producten te bepalen. Hoe kunt u dat het beste doen?
Een betrouwbare bepaling van het vezelgehalte (zo dicht mogelijk bij het werkelijke gehalte) is belangrijk voor correcte informatie op het etiket, als ook voor het gebruiken van eventuele voedings- en gezondheidsclaims. De voedingswaarde, inclusief vezelgehalte, van een product kunt u op verschillende manieren bepalen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende analysemethodes beschikbaar bij het laboratorium. Welke kunt u het beste gebruiken? In dit artikel leest u het advies van NBC.