De EG-verordening 853/2004 beschrijft wanneer een EG-erkenning noodzakelijk is. Wanneer uw bedrijf uitsluitend verwerkte producten van dierlijke oorsprong als ingrediënt gebruikt in bakkerswaren, heeft u geen erkenning nodig. Er is dan sprake van samengestelde levensmiddelen: producten waarin verwerkte producten van dierlijke oorsprong, zoals gepasteuriseerd ei, gerookt spek, boter of gekookte vis, gecombineerd worden met producten van plantaardige oorsprong, zoals meel of suiker. Verwerkte producten die worden gebruikt bij de bereiding van samengestelde levensmiddelen, moeten wel verkregen en gebruikt worden volgens de voorschriften die aan producten van dierlijke herkomst worden gesteld.
Een EG-erkenning voor een bakkersbedrijf kan wél noodzakelijk zijn, wanneer er onverwerkte producten van dierlijke oorsprong gebruikt worden als ingrediënt bij de bereiding van producten. Het gaat dan bijvoorbeeld om rauw vlees, rauwe vis, verse eieren, rauwe melk of producten daarvan. Dit geldt ook wanneer u deze producten eerst verhit of afbakt, voordat u ze uitlevert.