Elk desembrood is anders, omdat er zo veel verschillen zijn in de samenstelling en het proces. Desembrood kan van tarwe, rogge, spelt of andere graansoorten zijn. Zelfs met rozijnen en noten. Het kan wit, bruin of volkoren zijn. En als bakker kun je in het fermentatieproces spelen met de temperatuur en de verhouding van meel en water of het toevoegen van een klein beetje bakkersgist (let daarbij op de wettelijke restricties). Allemaal keuzes die invloed kunnen hebben op de voedingswaarde van desembrood. Maar is desembrood echt gezonder dan gistbrood?
Vergelijken we puur de voedingswaarde van desembrood met soortgelijk brood waaraan gist is toegevoegd, dan zijn er nauwelijks verschillen: ze leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, vezels, vitaminen en mineralen. Desembrood is dus niet per se gezonder dan gistbrood. Het blijft wel bepalend of klanten kiezen voor wit, bruin of volkoren. Volkorenbrood bevat namelijk de meeste voedingsstoffen, omdat de hele graankorrel hierin is verwerkt.
Wel zijn er voldoende aanwijzingen dat desemfermentatie de beschikbaarheid van voedingsstoffen gunstig beïnvloedt, daarover vindt u in dit artikel meer.
De conclusie in 5 punten:
- Er is een groot verschil in desembroden door verschillen in samenstelling en proces;
- Er is qua voedingswaarde nauwelijks verschil met gistbrood;
- Qua voedingswaarde blijft ook voor desembrood wit, bruin en volkoren bepalend.
- Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat desembrood pluspunten heeft ten opzichte van gistbrood;
- Het is op basis van wetenschappelijk onderzoek niet mogelijk om te concluderen dat zuurdesembrood gezonder is dan gistbrood.