De Schijf van Vijf is hét Nederlandse voorlichtingsmodel over voeding. Brood en graanproducten hebben een belangrijke plaats in de Schijf van Vijf, wat betekent dat brood en graanproducten goed passen in een gezond voedingspatroon. Eén van de algemene adviezen bij de voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf luidt: “Eet dagelijks voldoende volkoren of bruinbrood, en kies volkoren graanproducten”. Graanproducten leveren naast energie en vezels ook veel voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium in Nederland.
In de Richtlijnen Schijf van Vijf – de onderbouwing van het voorlichtingsmodel – is onder andere de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vastgelegd. Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een schema gemaakt met deze aanbevolen hoeveelheden per categorie broodproduct (brood, droge producten, ontbijtgranen en meel- en bakproducten), en welke richtlijnen aangehouden worden voor het al dan niet voldoen aan de Schijf van Vijf. Zie daarvoor de bijlage bij dit artikel.