Iedere producent van levensmiddelen is verantwoordelijk voor de producten die hij inkoopt en voor de producten die hij op de markt brengt. Dat betekent dat een bedrijf ook zelf verantwoordelijk is voor de controle op bijvoorbeeld de grondstoffen die gebruikt worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in infoblad 64 richtlijnen opgenomen hoe bedrijven invulling kunnen geven aan de borging van de voedselveiligheid van ingekochte grondstoffen.
Voor de beheersing van risico’s in de grondstoffen accepteert de NVWA in ieder geval de volgende controlemogelijkheden:
- De leverancier van de grondstof levert bij elke partij een certificaat van een onafhankelijk onderzoek waaruit blijkt dat de uitgeleverde grondstof voedselveilig is
- Als de leverancier van de grondstof geen certificaat meelevert, kan de afnemer de analyse van de aangeleverde partijen zelf (laten) uitvoeren.
- Bedrijven kunnen een audit (laten) uitvoeren bij hun toeleverancier. Deze audit moet dan minimaal gericht zijn op de adequate beheersing van het risico in de betreffende grondstof.
- Deelname aan een door de NVWA geaccepteerd zelfcontrolesysteem of ketengarantiesysteem. Het systeem moet dan wél specifiek de borging van gevaren in grondstoffen regelen.