De naam van uw brood zegt hoe het product is samengesteld én dat is belangrijk voor de consument. Het vaststellen van de juiste naam vergt een zorgvuldige aanpak. Het Warenwetbesluit Meel en brood stelt namelijk eisen. Om de aard (wit, bruin of volkoren) en de samenstelling (de graansoort of graansoorten) van uw brood te bepalen is het noodzakelijk dat u de soort en hoeveelheid van het graan in het meelbestanddeel weet. We leggen u graag – stap voor stap – uit wat we bedoelen met het meelbestanddeel en hoe u dit kunt achterhalen met behulp van de receptuur en de rekentool.
Stap 1: bepaal de graansoort(en) in het meelbestanddeel aan de hand van de receptuur;
Stap 2: bepaal de hoeveelheid van het graan per soort in het meelbestanddeel;
Stap 3: bereken de samenstelling van het meelbestanddeel met onze daarvoor bestemde rekentool;
Stap 4: bepaal aan de hand van de samenstelling van het meelbestanddeel of het brood een gereserveerde aanduiding kan krijgen en zo ja, welke. Ook daarvoor kunt u gebruik maken van onze tool.
Mocht u er niet uitkomen of vragen hebben over het meelbestanddeel, de juiste benaming en/of de rekentool, neem dan contact op met uw hygiëne adviseur.
Dit artikel hoort bij het Dossier Warenwetbesluit Meel en brood.
-> Rekentool "Hoe bereken ik het meelbestanddeel?"