De juiste informatie over allergenen in een levensmiddel is essentieel voor consumenten. Onjuiste informatie kan leiden tot een levensbedreigende situatie.
Bij allergenenmanagement is het daarom belangrijk dat iedereen in het bedrijf zijn verantwoordelijkheid kent, voldoende kennis heeft en ook het belang inziet van een goed beheersingssysteem. Het gaat er vooral om dat de juiste allergeneninformatie over een product wordt gegeven. Daarbij zijn de volgende onderdelen van cruciaal belang:
- Kennis van de verplicht te melden allergenen
- Juiste en volledige informatie over grondstoffen;
- Juiste receptuur;
- Juiste verpakking;
- Verwisseling voorkomen;
- Kruisbesmetting tegengaan en waar nodig declareren.
Lees in de tabbladen hieronder meer over deze 6 onderdelen.
Wilt u meer lezen over allergenen als voedingskundig onderwerp of vanuit wet- en regelgeving? Bekijk dan de andere artikelen uit dit dossier:
Voedingskundig
Glutenallergie en de aanduiding glutenvrij
Speltbrood niet glutenvrij
Voedselallergie en voedselintolerantie
Eiwit: een belangrijke voedingsstof in brood (met ook een tabblad over eiwit als allergeen)
Wet- en regelgeving
Risico op kruisbesmetting en maatregelen ter voorkoming
Kruisbesmetting met allergenen: wel of geen waarschuwing?
Allergenen en productaansprakelijkheid
Analyse en meetmethoden allergenen
Stappenplan allergenenmanagement
Allergeneninformatie via de levensmiddelendatabank
Informeer uw klanten over allergenen in uw producten
Vrij van claims: toegestaan of niet