5 vragen en antwoorden over hygiëne

Als je een bakkerij hebt, krijg je te maken met voedselveiligheidsregels. Voor de veiligheid en gezondheid van klanten en medewerkers is dit heel belangrijk. Daarom wil je de regels zo goed mogelijk toepassen, maar soms zit je nog met vragen. Om te voorkomen dat elke bakkerij onnodig veel tijd en energie moet steken in een eigen voedselveiligheidssysteem is er de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Daarin staat een praktische uitwerking van de regels over hygiëne voor de bakkerij. Hieronder alvast vijf belangrijke antwoorden op vragen over hygiëne in de bakkerij.

1. Is het verplicht om met de hygiënecode te werken?

Nee. Het is verplicht om een systeem te hanteren voor voedselveiligheid op basis van HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), maar dat hoeft niet de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij te zijn. Een eigen systeem, of een (gedeelte van) een andere relevante hygiënecode hanteren als aanvulling kan ook. Toch kunnen de meeste bakkers het beste uit de voeten met de voor de eigen branche ontwikkelde code, die rekening houdt met alle processen in de dagelijkse bakkerijpraktijk.

2. Mogen bakkerijmedewerkers sieraden om en hun haar los dragen?

In de Hygiënecode staat onder de noemer persoonlijke hygiëne dat winkelmedewerkers lang haar moeten opbinden of vastzetten, of een haarnetje moeten dragen zodat er geen haren in de producten kunnen komen.

Om ongelukken en besmetting te voorkomen, is het advies om in de productieruimte geen kettingen, armbanden, ringen, oorbellen of horloges te dragen. Oorringen die niet makkelijk zijn uit te doen, kunnen medewerkers bedekken met een haarnetje of een pleister. In de winkel kun je wat soepeler omgaan met deze regels, door oorbellen, korte kettingen en gladde ringen wel toe te staan, zolang dit niet tot gevaarlijke of onhygiënische situaties leidt. 

3. Is een handdoek op het toilet voor medewerkers verplicht?

De eis is dat medewerkers hun handen op een hygiënische manier kunnen drogen. Dat kan inderdaad met een handdoek op het medewerkerstoilet, mits die minimaal tweemaal per dag wordt vervangen en gewassen. Papieren handdoekjes zijn een betere oplossing: daarmee krijgt elke medewerker heel hygiënisch een eigen doekje en hoef je alleen af en toe te zorgen voor navulling.

4. Helpt de hygiënecode om kruisbesmetting tegen te gaan?

Het naleven van de hygiënecode helpt hier zeker bij. Door ingrediënten goed af te sluiten en op te bergen, apparatuur en oppervlakken goed te reinigen, verklein je het risico op kruisbesmetting met micro-organismen en allergenen. Ook het handenwassen na een toiletbezoek en na het hanteren van rauwe producten, het dragen van schone werkkleding, haren bedekken of opbinden en geen sieraden dragen tijdens het werk helpen hierbij. 

Wil je 100% zeker weten dat je producten vrij zijn van bepaalde allergenen? Koop ze dan voorverpakt in bij een gespecialiseerd bedrijf.

5. Hoe voorkom je ongedierte?

Voorkom ongedierte door gaten en kieren te dichten, goed schoon te houden, geregeld te controleren op uitwerpselen en knaagschade en bij problemen professionele hulp in te schakelen. Zorg dat er geen voedselresten te vinden zijn en dat producten, ingrediënten en afval goed afgesloten zijn. Zo voorkom je dat knaagdieren als muizen en ratten maar ook insecten zoals kakkerlakken en meelwormen binnenkomen, producten besmetten en ziektes verspreiden.

 

Pauline Houtsma

Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12
Pauline Houtsma

Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12