Hoe start je een eigen bakkerij?

Blog

Je droomt van een eigen bakkerij. Wellicht wist je als kind al dat daar je roeping ligt, bijvoorbeeld omdat je opa en je vader ook bakker zijn en er een familiebedrijf op je wacht. Of misschien heb je jarenlang elders gewerkt en geef je nu toch gehoor aan die verlangens die zich binnenin je roeren. Je droomt van de mooiste taarten maken, heerlijk knapperig brood bakken of waanzinnige creaties van chocolade verzinnen. 

Vragen

Wie voor zichzelf wil beginnen als broodbakker, banketbakker, chocolatier of patissier komt onderweg een aantal belangrijke vragen tegen. Waar doe je bijvoorbeeld de gewenste vakkennis op? Waar kun je het vak eventueel alvast in de praktijk leren? Hoe vind je een geschikt pand en waar moet je op letten als je een locatie kiest? Hoe financier je de inrichting van een complete en professionele bakkerij? Welke apparatuur heb je beslist nodig en waar kun je vooralsnog wel even zonder? Hoe trek je de juiste medewerkers aan en hoe stuur je hen zodanig aan dat ze je gaan helpen om van jouw bedrijf het allerbeste te maken? Hoe stel je een geschikt assortiment samen, dat past bij je klantenkring en waar je ook nog een fatsoenlijk inkomen mee kunt verdienen? Deze en nog veel meer andere vragen komen onherroepelijk op je af als starter in de bakkerijsector.

Helpende hand

Gelukkig hoef je voor het antwoord op al dit soort vragen niet steeds zelf het wiel uit te vinden. Natuurlijk wil je onderscheidend zijn en als je een geschikte bakker bent, ben je waarschijnlijk ook best een beetje eigenwijs. Je weet wat je wilt en hoe je daar wilt komen. Maar toch is het fijn om alvast wat ondersteuning te vinden in de sector. Er zijn organisaties, verenigingen en kenniscentra die je op weg kunnen helpen naar jouw eigen bakkerij. Er bestaat zelfs een kredietunie voor de bakkerij, die je eventueel bij de benodigde financiering kan ondersteunen.

Het bakkersvak verandert voortdurend. Wet- en regelgeving worden aangepast en de consument heeft steeds meer vragen. Waar komen de ingrediënten vandaan, wat zit er precies in een product en wat betekent dat voor je gezondheid? Wat blijft, zijn de oeroude tradities van deeg kneden en ovens opstoken. En wij bevelen dat prachtige bakkersvak van harte bij je aan!

Je droomt van een eigen bakkerij. Wellicht wist je als kind al dat daar je roeping ligt, bijvoorbeeld omdat je opa en je vader ook bakker zijn en er een familiebedrijf op je wacht. Of misschien heb je jarenlang elders gewerkt en geef je nu toch gehoor aan die verlangens die zich binnenin je roeren. Je droomt van de mooiste taarten maken, heerlijk knapperig brood bakken of waanzinnige creaties van chocolade verzinnen.

Vragen

Wie voor zichzelf wil beginnen als broodbakker, banketbakker, chocolatier of patissier komt onderweg een aantal belangrijke vragen tegen. Waar doe je bijvoorbeeld de gewenste vakkennis op? Waar kun je het vak eventueel alvast in de praktijk leren? Hoe vind je een geschikt pand en waar moet je op letten als je een locatie kiest? Hoe financier je de inrichting van een complete en professionele bakkerij? Welke apparatuur heb je beslist nodig en waar kun je vooralsnog wel even zonder? Hoe trek je de juiste medewerkers aan en hoe stuur je hen zodanig aan dat ze je gaan helpen om van jouw bedrijf het allerbeste te maken? Hoe stel je een geschikt assortiment samen, dat past bij je klantenkring en waar je ook nog een fatsoenlijk inkomen mee kunt verdienen? Deze en nog veel meer andere vragen komen onherroepelijk op je af als starter in de bakkerijsector.

Helpende hand

Gelukkig hoef je voor het antwoord op al dit soort vragen niet steeds zelf het wiel uit te vinden. Natuurlijk wil je onderscheidend zijn en als je een geschikte bakker bent, ben je waarschijnlijk ook best een beetje eigenwijs. Je weet wat je wilt en hoe je daar wilt komen. Maar toch is het fijn om alvast wat ondersteuning te vinden in de sector. Er zijn organisaties, verenigingen en kenniscentra die je op weg kunnen helpen naar jouw eigen bakkerij. Er bestaat zelfs een kredietunie voor de bakkerij, die je eventueel bij de benodigde financiering kan ondersteunen.

Het bakkersvak verandert voortdurend. Wet- en regelgeving worden aangepast en de consument heeft steeds meer vragen. Waar komen de ingrediënten vandaan, wat zit er precies in een product en wat betekent dat voor je gezondheid? Wat blijft, zijn de oeroude tradities van deeg kneden en ovens opstoken. En wij bevelen dat prachtige bakkersvak van harte bij je aan!

Frank Janssen

Waar moet je aan denken
Je bent enthousiast om een bakkerijwinkel te starten of een bestaande bakkerij over te nemen. Wij zetten een aantal belangrijke punten op een rij.
De Hygiënecode
De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij is een goedgekeurde hygiënecode die voor de gehele branche geldig is. De code is tegen kleine vergoeding te bestellen.
Leer de kneepjes van het vak
Wil jij je ontwikkelen in het bakkersvak? Er worden diverse cursussen en opleidingen aangeboden. Bakery Institute is één van die (particuliere) opleiders. Bekijk hun cursusaanbod