Brood is weer in, de consumptie van brood stijgt, de consument is bereid te betalen voor een eerlijk en gezond product, er is interesse in bijzondere granen: zomaar wat redenen om als beginnend bakker of enthousiaste thuisbakker een eigen bakkerijwinkel te starten of een bestaande bakkerij over te nemen. Bakkers zijn broodnodig; gisteren, vandaag en morgen. Pak die kans en houd de bakkerij daarmee in het straatbeeld!
Het starten van een eigen bakkerij(winkel) of de overname van een bakkerijwinkel klinkt wellicht wat ingewikkeld. Om een start te maken, zetten we een aantal belangrijke punten op een rij.
Bakkerij(winkel) starten – hoe te beginnen?
- Vraag eerst bij de gemeente en bij de verhuurder en eventueel verzekering na of het uitoefenen van bedrijfsmatige activiteiten op de betreffende locatie is toegestaan volgens het bestemmingsplan/huurreglement en of er nog bijzondere (milieu)voorschriften zijn waaraan moet worden voldaan.
- Registreer u bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als levensmiddelenbedrijf.
- Ook inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel is noodzakelijk. De KvK heeft ook veel informatie voor startende ondernemers en speciale voorlichtingsdagen. Lees zeker ook het artikel 'Hoe start je een bakkerij' voor handige tips en adviezen.
- Daarnaast kunt u zich richten tot de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV). De NBOV (de brancheorganisatie voor de ambachtelijke bakkerij) heeft een bedrijfsadviseur in dienst die u verder kan helpen c.q. begeleiden bij de opstart of aankoop van een ambachtelijk (banket)bakkersbedrijf
Bakkerij overnemen
Naast het starten van een eigen bedrijf is het overnemen van een bakkerij natuurlijk ook mogelijk. Dat kent zo zijn voordelen: uw bedrijf of winkel heeft al naamsbekendheid, een vaste klantenkring en medewerkers. Meer voor- en nadelen vindt u in dit artikel.