Zoeken in Kennis & regelgeving:

Dossier Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn vooral bekend vanwege hun belang in een gezonde voeding . Maar voedingsvezels in uw grondstoffen zijn ook van invloed op uw proces en de kwaliteit en smaak van het eindproduct. Dit effect hangt af van de soort vezel en het product en kan zowel gewenst als ongewenst zijn.

Er liggen kansen voor gerichte toepassing van voedingsvezel in uw product, zoals:
• Het maken van producten waarmee de consument gemakkelijk meer vezels binnen krijgt.
• Voedingsvezel gebruiken als vet- en/of suikervervanger in “gezondere keuze” varianten.
• Een  functionele toepassing van voedingsvezel, bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel.

De informatie in dit dossier helpt u om hiermee aan de slag te kunnen. U vindt hier informatie over wat voedingsvezel is, welke typen er zijn, hoe de verschillende typen toe te passen in producten, welke voedings- en gezondheidsaspecten voedingsvezel leveren, welke informatie op het etiket geplaatst moet worden en welke wetgeving van toepassing is.

 

23 Mrt 2016
Dat voedingsvezels gezond zijn, is al langer bekend. Voedingsvezels zitten in groente, fruit, peulvruchten en graanproducten zoals brood. En juist over vezels uit graanproducten komen we steeds meer te weten. Meer weten
30 jul 2013
Voedingsvezels zijn een belangrijk element in onze voeding. Er is veel informatie beschikbaar over voedingsvezels.  Het is vaak lastig om de meest actuele informatie te vinden en dit ook te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Om die reden hebben we een database ontwikkeld met een eenvoudig zoeksysteem. Hierin vindt u informatie over de verschillende voedingsvezels die er zijn, de technologische functies die ze hebben in een product, welke eigenschappen voedingsvezels hebben in het menselijk lichaam ( fysiologische eigenschappen) en eventueel de claimmogelijkheden.  Meer weten
11 mei 2017
In samenwerking met Flanders’  Food en NIZO food research heeft het NBC een handboek ontwikkeld over het onderwerp voedingsvezels. Voedingsvezels zijn een belangrijk element in onze voeding.Het handboek ‘Voedingsvezel ontrafeld’ heeft tot doel correcte informatie te verstrekken over de huidige stand van zaken binnen de (gezondheids)wetenschap en technologie over diverse vezelgerelateerde onderwerpen. Het document biedt bedrijven uit de voedingsmiddelenbranche een leidraad om keuzes te maken, zowel vanuit voedingskundig standpunt als vanuit technologische invalshoek. Meer weten