Voedingsvezels zijn vooral bekend vanwege hun belang in een gezonde voeding . Maar voedingsvezels in uw grondstoffen zijn ook van invloed op uw proces en de kwaliteit en smaak van het eindproduct. Dit effect hangt af van de soort vezel en het product en kan zowel gewenst als ongewenst zijn.
Er liggen kansen voor gerichte toepassing van voedingsvezel in uw product, zoals:
• Het maken van producten waarmee de consument gemakkelijk meer vezels binnen krijgt.
• Voedingsvezel gebruiken als vet- en/of suikervervanger in “gezondere keuze” varianten.
• Een functionele toepassing van voedingsvezel, bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel.
De informatie in dit dossier helpt u om hiermee aan de slag te kunnen. U vindt hier informatie over wat voedingsvezel is, welke typen er zijn, hoe de verschillende typen toe te passen in producten, welke voedings- en gezondheidsaspecten voedingsvezel leveren, welke informatie op het etiket geplaatst moet worden en welke wetgeving van toepassing is.
Er zijn verschillende soorten koolhydraten, waar ook suikers en...
Dat voedingsvezels gezond zijn, is al langer bekend. Vezels zitten in groente, fruit, peulvruchten en graanproducten zoals brood. Graanproducten zorgen voor bijna de helft...
In samenwerking met Flanders’ Food en NIZO food research heeft het NBC een handboek ontwikkeld over het onderwerp voedingsvezels. Voedingsvezels zijn een belangrijk...