Acrylamide, wat is het?
Acrylamide ontstaat onbedoeld tijdens de bruinkleuring wanneer je koolhydraatrijke producten verhit boven 120°C - zoals bij bakken, grillen, frituren, roosteren of braden. Bij het ontstaan van acrylamide zijn suikers en het aminozuur asparagine betrokken. Een aminozuur is een bouwsteen van eiwitten. Acrylamide komt ook voor in bakkerijproducten als ontbijtkoek, (geroosterd) brood, koekjes, beschuit en crackers.
Meer achtergrondinformatie over acrylamide
Vorming van acrylamide tegengaan
Acrylamide is schadelijk voor dieren en vermoedelijk ook voor mensen. Inname van acrylamide via de voeding zou het risico op het ontwikkelen van kanker bij mensen kunnen verhogen. Daarom is het belangrijk de vorming ervan zoveel mogelijk tegen te gaan. Je kunt de hoeveelheid acrylamide in je producten beperken.
De Europese Acrylamideverordening (EU) nr. 2017/2158 noemt voor diverse groepen levensmiddelen maatregelen die je kunt treffen, ook voor brood en banketbakkerswaren. Er volgen mogelijk wettelijke limieten voor de hoeveelheid acrylamide die producten mogen bevatten. In de tabbladen hieronder vind u wettelijke limieten, maatregelen voor het bakproces en tips om klanten die hier vragen over hebben te woord te staan.
Meer informatie over het onderwerp?
- Lees de EU Acrylamideverordening
- Kijk op de website van de Europese Commissie
- Lees over het verlagen van het acrylamidegehalte in typische decemberproducten zoals speculaas, kruidnoten en taaitaai
- Lees tips om acrylamidegehalte in ontbijtkoek te verlagen
- Achtergrondinformatie acrylamide | NBC
- Acrylamide voedingsmiddelen - Europees beleid en aandachtsgebieden | NBC
- Maatregelen voor het verlagen van het acrylamidegehalte volgens Europese acrylamideverordening | NBC
- Achtergrondinformatie van de NVWA over acrylamide
Aanverwante artikelen op nbc.nl:
- Verschillen in tarwebloem vroeger en nu
- Etikettering enzymen, additieven en GGO levensmiddelen
- Verantwoord Frituren
Informatie over hoe acrylamidegehalten te verlagen in ontbijtkoek, speculaas en eierkoeken is door bakkerijen bij ons op te vragen.
Bij eierkoeken is aangetoond dat aan de kleur af te lezen is hoeveel acrylamide erin zit. We ontwikkelden daarom een kleurwijzer waarmee u eenvoudig kunt zien hoeveel acrylamide er in de eierkoek zit. Hoe lichter, hoe beter! Bestel de eierkoekenwijzer hier.