Acrylamide staat ook op de Europese agenda. De Europese Commissie heeft beleid opgesteld aangaande het onderzoek in voedingsmiddelen door lidstaten en bedrijven naar de daarin voorkomende acrylamidegehalten en reductiemaatregelen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) ontvangt sinds 2007 jaarlijks cijfers over acrylamide gehalten in voedsel van alle Europese lidstaten. Deze worden geanalyseerd en over de resultaten wordt door de EFSA gerapporteerd. Eind november 2017 is ook de Europese Verordening over acrylamide gepubliceerd (Verordening (EU) 2017/2158) waarin risicobeperkende maatregelen en referentiewaarden zijn vastgesteld voor exploitanten van levensmiddelenbedrijven. Dit artikel besteedt aandacht aan het Europese beleid, de meest recente rapportage van EFSA en meer specifiek aan de daarin gerapporteerde acrylamide gehalten in Europese bakkerijproducten. Ook gaan we kort in op de risicoanalyse van acrylamide in voeding die de EFSA in juni 2015 publiceerde. Tenslotte vindt u in dit artikel meer informatie over de inhoud van de Europese Verordening.
Het dossier over acrylamide van de Europese Commissie is hier te vinden.