Om over een goed werkend allergenenmanagementsysteem te kunnen beschikken moeten de gevaren vastgesteld en beheerst worden. De activiteiten lijken erg op dat van de HACCP-systematiek. Vooral in grotere bedrijven is het van belang een team samen te stellen waarin alle afdelingen van het bedrijf vertegenwoordigd zijn (kwaliteit, inkoop, productie(planning), productontwikkeling, marketing, sales, technische dienst en dergelijke). De directie moet achter het plan staan en het team samenstellen. Als er al een HACCP-team is, kan dat team ook met deze taak belast worden.
De stappen zijn als volgt:
1. Kennis borgen
2. Allergenen in kaart brengen
3. Recepturen en uitbestede werkzaamheden doorlichten
4. Aanwezige allergenen inventariseren
5. Allergene producten herkenbaar maken
6. Beoordeel etiketten
7. Beoordeel eventuele kruisbesmetting
8. Plan de productievolgorde
9. Effectief reinigen
10. Leg werkwijze en procedures vast
11. Informeer personeel
12. Verificatie
13. Systeembeoordeling
In de tabbladen hieronder vindt u verdere toelichting bij de stappen.
Dit artikel is onderdeel van het dossier 'Alles over allergenen'.