In 2022 is de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) uitgebracht. Dit is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, waarin is afgesproken dat het makkelijker moet worden voor de consument om gezonde voeding te kiezen. Nederlanders hebben gemiddeld een te hoge inname van zout en verzadigd vet, en ook de inname van suiker is hoog. Met de NAPV moedigt het ministerie van VWS fabrikanten extra aan om de samenstelling van hun voedingsmiddelen te verbeteren. Zo ook de bakkerijsector. Wat de NAPV inhoudt en wat er wordt verwacht, leest u hier.
Wat is de NAPV?
Met de NAPV wil de overheid stap voor stap de samenstelling van voedingsmiddelen verbeteren. De focus ligt op minder zout, suiker en verzadigd vet, en in een beperkt aantal producten het verhogen van het vezelgehalte. Alle fabrikanten worden via deze methode gestimuleerd om producten te verbeteren, ongeacht of het product al een gunstige samenstelling heeft of niet.
De producten zijn ingedeeld in voedingsmiddelengroepen op basis van onder andere samenstelling, productiewijze, houdbaarheid en textuur. Van al die producten zijn voedingsstoffen bekeken en zijn grenswaardes voor zout, suiker en/of verzadigd vet bepaald. Daaruit zijn per voedingsmiddelengroep drie trappen voor verbetering geformuleerd.
In 2030 moet per voedingsmiddelengroep de helft van de producten tot de beste categorie behoren; en maximaal 10% tot de slechtste qua voedingswaarde.
Waar kunt u beginnen?
Stap voor stap verbetering, dat is eigenlijk wat er van u verwacht wordt. En dat is prettig, want door geleidelijk aan te verbeteren, kan de consument ook wennen aan een minder zoet, zout of vet product.
Verbetering kan op verschillende manieren en is afhankelijk van het product. Denk aan het gebruik van minder vlees of kaas, om het verzadigd vetgehalte te verlagen. Of door alternatieve ingrediënten te gebruiken; van vast naar vloeibare vetten en oliën bijvoorbeeld. Stap één is om eens kritisch te kijken naar uw producten, en de voedingswaarden van uw producten met de criteria te vergelijken. Vanuit daar kunt u een verbeterplan opstellen voor de producten waarbij dat nodig is.
U kunt ook in gesprek gaan met uw leveranciers, wellicht kunt u gezamenlijke afspraken maken of samenwerken.
Aandachtspunten
- Indien productverbetering plaatsvindt op een van de genoemde voedingsstoffen, dient dit niet te leiden tot verslechtering op andere aspecten;
- Met de NAPV worden alle producten meegenomen, er is geen sprake van wel of geen deelname;
- Kortere declaraties of minder bewerkt voedsel in het voedselaanbod behoren niet tot het doel van de NAPV;
- De NAPV heeft als doel om productverbetering in alle kanalen te versnellen, dus zowel thuis als buitenshuis.
- Gelijke grenswaarden voor de NAPV en Nutri-Score helpen fabrikanten bij productverbetering. Waar mogelijk zijn grenswaarden in lijn gebracht met Nutri-Score afkappunten.
Totstandkoming NAPV
De NAPV is een opdracht van het ministerie van VWS. Het RIVM ontwikkelde samen met het Voedingscentrum en de HAS Hogeschool criteria voor productverbeteringen. Hiervoor zijn gegevens uit diverse bronnen gebruikt, waaronder de Levensmiddelendatabank (LEDA), de Voedselconsumptiepeiling en normen uit wetgeving. Hoewel er diverse consultatie rondes zijn geweest in 2020 en 2021, is er nog altijd discussie gaande over diverse onderwerpen, zoals portiegrootte.
Monitoring en evaluatie van de NAPV vindt tussentijds plaats: in 2025, 2028 en 2031.
Meer informatie
- Meld je plannen of behaalde resultaten (ook als het niet lukt) aan de branchevereniging.
- Bekijk de subsidiemogelijkheden voor fabrikanten: Subsidie- en financieringswijzer (rvo.nl)
- Veelgestelde vragen en antwoorden daarop: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/documenten/publicaties/2022/05/19/nationale-aanpak-productverbetering
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Nieuwe criteria voor productverbetering, 2021. Volledige rapport.
- Aanpassing grenswaarden, juli 2023: https://www.rivm.nl/voedsel-en-voeding/nationale-aanpak-productverbetering/criteria-napv