Zaden en pitten geven brood meer dan alleen een robuust uiterlijk: meer voedingsstoffen, uiteenlopende smaken en geuren. Zaden en pitten bieden daarom talrijke mogelijkheden om een gezond en gevarieerd assortiment aan te bieden aan uw klant.
Gebruik in de bakkerij
Zaden
Zaden als sesamzaad, maanzaad, lijnzaad en chiazaad worden in de bakkerij vooral gebruikt ter decoratie van brood- en korstdeegproducten. Ze hebben invloed op de smaak, geur en/of uiterlijk van het brood. Maanzaad en sesamzaad geven bijvoorbeeld een wat nootachtige smaak, die bij sesamzaad vooral naar voren komt wanneer de zaadjes geroosterd zijn. Lijnzaad en chiazaad zijn wat neutraler. Andere zaden als mosterdzaad, hennepzaad, anijszaad, komijnzaad en karwijzaad worden minder vaak gebruikt in de bakkerij.
Pitten
Zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten: ze worden zowel door het brood heen gebruikt als ter decoratie van groot- en kleinbrood. Wanneer de pitten kort geroosterd zijn, geven ze het brood een volle smaak en een extra bite.