Hoewel er geen goed wetenschappelijk bewijs voorhanden is dat een negatief gezondheidseffect van suiker in vaste voedingsmiddelen aantoont, blijft er vraag naar producten met geen of minder suiker. Minder suiker in producten verwerken kan zowel qua smaak als technologisch een uitdaging zijn. Als u hierover meer informatie wilt kunt u contact opnemen met het NBC kennisloket.
In ieder geval moet u bij het aanprijzen van dergelijk producten ook rekening houden met de wetgeving. Zo mag een product suikerarm genoemd worden bij maximaal 5 gram suikers (mono- en disachariden) per 100 gram. Wilt u het suikervrij noemen dan ligt de grens op 0,5 gram suikers per 100 gram. De claim “zonder toegevoegde suikers” is alleen toegestaan als aan het product geen mono- of disachariden of andere vanwege hun zoetkracht gebruikte ingrediënten (bijvoorbeeld honing) zijn toegevoegd. Als een levensmiddel van nature suikers bevat (bijvoorbeeld vruchten bevatten vruchtensuiker), dient ook het volgende op het etiket te staan: ‘DIT PRODUCT BEVAT VAN NATURE AANWEZIGE SUIKERS’