Vegan, je ziet het tegenwoordig overal. Noem het gerust een trend. Begrijpelijk dat u uw klant een vegan variant van een bestaand product wil aanbieden, zoals een vegan saucijzenbroodje of vegan kaasbroodje. Maar wat is vegan? En zijn namen die gebruikt worden voor vleesproducten ook te gebruiken voor vegetarische of veganistische producten, of is dat misleiding?
Linda van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC, antwoordt: “vegetarisch houdt in dat het product geen ingrediënten van een gedood dier bevat, zoals vlees, vis, schaal- en schelpdieren, gelatine of dierlijk stremsel. Vegan – of eigenlijk veganistisch – gaat een stap verder. Dat betekent dat geen dierlijke ingrediënten, zoals vlees, maar ook geen eieren, melk, roomboter of honing zijn gebruikt voor het product. Daar hebben we gelijk het eerste aandachtspunt te pakken, want bijvoorbeeld roomboter wordt in veel snacks en bakkerijproducten gebruikt. Als dat ingrediënt gebruikt is, kunt u de term ‘vegan’ dus niet gebruiken.”
Niet vegan ingrediënten
Veelgebruikte ingrediënten in de bakkerij die niet vegan zijn:
- Zuivelproducten zoals roomboter, slagroom, kaas, melk (lactose), weipoeder, caseïne;
- Gelatine (verdikkingsmiddel);
- Honing;
- Vlees, vis en gevogelte, zoals gehakt, frikandel, zalm, kipsaté, ham, chorizo etc.;
- Ei;
- E-nummers. Bepaalde E-nummers, zoals de rode kleurstof E120 (karmijn), de glansmiddelen E901 (bijenwas) en E904 (schellak) en zoetstof E966 (lactitol), zijn niet vegan. De Nederlandse Vereniging van Veganisme heeft een handig overzicht van E-nummers die wel en niet vegan zijn. Van melkzuur (E270) wordt snel gedacht dat dit van melk afkomstig is, maar melkzuur voor commercieel gebruik in de voedingsindustrie is altijd veganistisch.
Let ook op:
- Chocolade, bevat vaak melk. Pure chocolade is vaak veganistisch, maar niet per definitie. Ook daarin kan bijvoorbeeld wei of melkvet zijn gebruikt.
- Pesto, bevat vaak Parmezaanse kaas.
- Mayonaise, bevat ei. Er bestaan ook vegan varianten van mayonaise. Controleer ook andere dressings op mayonaise of andere niet-vegan ingrediënten, bijvoorbeeld honing.
- Vitamine D3 (cholecalciferol) is vaak van dierlijke oorsprong, maar er zijn plantaardige
Naamgeving
Over de naamgeving van vegetarische varianten van vleesproducten en kaasproducten is veel te doen. Zowel in Nederland als in Europa is hier discussie over. De minister van VWS is tot een beleidsstandpunt gekomen over de benaming van vegetarische producten (niet voor veganistische producten).
Wanneer u een “vegan” of “vegetarisch” product wilt verkopen, weet dan dat:
- Er nog geen Europese wetgeving is voor de claims “vegetarisch” en “vegan”;
- De consument niet misleid mag worden;
- Er gereserveerde vleesbenamingen zijn die niet gebruikt kunnen worden voor “vegan” of “vegetarische” varianten, ook niet door ze foutief te spellen. Deze gereserveerde benamingen zijn “vlees”, “gehakt”, “tartaar” en “gehakte biefstuk”; “vegetarisch gehackt” mag dus ook niet.
- Kaas een gereserveerde aanduiding is, die alleen gebruikt mag worden voor een product op basis van koemelk. “Vegan kaas” bestaat dus niet.
Controleer daarom goed of uw product ook écht vegan is en welke aanduiding geschikt is. Wij leggen aan de hand van 2 bakkerijproducten uit wat er wel en niet kan.