Als ambachtelijke of industriële bakker mag u vanwege deze claimsverordening niet zomaar iets beweren over de voedingswaarde of gezondheidsaspecten van uw brood- en banketproducten. Wat u hierover zou willen zeggen op schapkaarten, etiketten, verpakkingsmaterialen, posters of menukaarten moet aan de vastgestelde voorwaarden voldoen. Ook met claims in advertenties, folders of op websites moet u uitermate voorzichtig zijn.
De claimsverordening geldt voor producten met vrijwillige voedings- en/of gezondheidsclaims die bestemd zijn om als zodanig aan de eindverbruiker binnen de Europese Unie te worden geleverd. Bij de verkoop van brood en banket binnen uw winkel, bij levering aan restaurants, ziekenhuizen, schoolkantines, cateringorganisaties of soortgelijke instellingen, heeft u dus altijd met de regels te maken.
Wanneer u niets beweert over de voedingswaarde of gezondheidseffecten van uw producten, heeft u uiteraard ook niets met de regels uit de claimsverordening te maken. Wie wel met voedings- of gezondheidsclaims wil werken, moet aan de voorwaarden voldoen. Denk dus aan:
- de goedgekeurde bewoording van de claim, zoals ook terug te vinden in het Engelstalig register en Nederlandstalige database van de Keuringsraad;
- de voorwaarden voor de aanwezige hoeveelheid van de stof waarvoor de claim wordt gemaakt;
- eventuele communicatie over de portiegrootte en de te consumeren hoeveelheid om voldoende van de stof binnen te krijgen;
- de vorm waarin een stof eventueel wordt toegevoegd;
- kennis over en declaratie van de voedingswaarde; en
- verwijzing naar het belang van een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding.
De NVWA controleert of claims terecht worden gebruikt en voldoen aan de voorwaarden.
U vindt hieronder een handig stappenplan, informatie over het bepalen van de voedingswaarde van uw product en voorbeelden van claims (in de werkwijzer).
Dit artikel is onderdeel van het dossier "Alles over Voedings- en Gezondheidsclaims".