Meergranenbrood 7 vragen & antwoorden

Voor meergranenbrood is "Hoe donkerder, hoe gezonder" een hardnekkige misvatting bij consumenten. Met de uitleg hieronder heeft u een kort en duidelijk antwoord paraat richting uw klant. 

 

  1. Hoeveel granen zitten er in meergranenbrood?

Meergranenbrood bevat tenminste 3 verschillende soorten granen. Dat is bij wet vastgelegd. De granen en de hoeveelheden kunnen variëren. Maar de graansoort die het meest aanwezig is, mag er voor maximaal 90% in zitten, zodat er voor de andere (2 of meer) graansoorten ook ruimte overblijft.

  1. Welke granen zijn er allemaal?

Tarwe, spelt, rogge, gerst, haver en maïs worden in de bakkerij het meest gebruikt. Maar er zijn nog veel meer granen: khorasan (ook bekend als Kamut), emmer, eenkoorn, (wilde) rijst, gierst, teff, sorghum, tritordeum, farro, triticale, kanarziezaad, jobstranen en fonio. Daarnaast zijn er de pseudogranen boekweit, quinoa en amarant, die we voor het gemak ook rekenen bij de granen. Al die granen en pseudogranen kun je malen tot bloem, meel of volkorenmeel, waarvan de bakker wit-, bruin- respectievelijk volkorenbrood kan bakken.

  1. Meergranenbrood is vaak donker, dus gezond toch?

Dat oude ezelsbruggetje “hoe donkerder, hoe gezonder” gaat helaas niet meer op. De kleur van brood zegt niets over de voedingswaarde ervan. De ingrediënten doen dat wel! Bepalend is of het brood gemaakt is van bloem, meel of volkorenmeel. 
Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel, en bevat dus de meeste vezels, vitamines en mineralen. Van volkorenmeel krijg je volkorenbrood. Witbrood is gemaakt van bloem, dat is alleen het binnenste deel van de graankorrel en bevat minder voedingsstoffen. Bruinbrood bevat is gemaakt van meel, wat een combinatie is van volkorenmeel én bloem.

  1. Hoe komt meergranenbrood aan zijn donkere kleur?

Die donkere kleur komt door mout. Mout kun je toevoegen aan witbrood, maar ook aan bruin en volkoren. Brood krijgt dan een bruinere kleur en een andere smaak. Maar geen extra voedingsstoffen.

  1. Hoe meer granen hoe gezonder?

Nee, niet de hoeveelheid granen is bepalend. De voedingswaarde hangt af van of de granen vermalen zijn tot bloem, meel of volkorenmeel. Meergranenbrood kan als basis bloem, meel of volkorenmeel hebben. Een volkoren meergranenbrood bevat evenveel voedingsstoffen als een ‘gewoon’ fijn volkorenbrood. Soms zelf nog iets meer, als er ook graankorrels of zaden in het brood zijn verwerkt of erbovenop zitten ter decoratie.

  1. Hoe zit het met zaden en pitten?

Zaden en pitten geven het brood een robuust uiterlijk, extra voedingsstoffen en uiteenlopende smaken en geuren. Zaden en pitten geven dus lekker veel variatie. Hoewel pitten en zaden extra voedingsstoffen leveren, blijft wit, bruin of volkoren bepalend voor de voedingswaarde van brood. En dat geldt ook voor meergranenbrood.

  1. Waar vind ik meer info?

Op brood.net vind je alles wat je moet weten over brood. Je leest er over broodsoorten, de gezondheid van brood en je vindt er lekkere broodrecepten. Test je broodkennis met de quiz!

Jenneke van Elderen

Communicatie en voorlichting

j.van.elderen@nbc.nl
0317 - 471 212
Jenneke van Elderen

Communicatie en voorlichting

j.van.elderen@nbc.nl
0317 - 471 212