De houdbaarheidsdatum is belangrijk voor de bewaking van de veiligheid en de kwaliteit van levensmiddelen. De wet maakt bij het vermelden van een houdbaarheidsdatum onderscheid tussen de aanduiding:
- ‘ten minste houdbaar tot (einde)’ – de datum van minimale houdbaarheid (THT)
- ‘te gebruiken tot’ – de uiterste consumptiedatum (TGT)
Het blijkt vaak lastig de juiste aanduiding te gebruiken. Verkeerd gebruik kan echter leiden tot een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of tot klachten van uw afnemers.
Op voorverpakte bakkerijproducten staat vrijwel altijd een houdbaarheidsdatum. Alleen op bakkerijproducten die bestemd zijn om binnen 24 uur na bereiding te worden gegeten is dit niet verplicht. Als u de klant duidelijk wilt maken dat het om een dagvers product gaat, kunt u de verkoopdatum (of verpakkingsdatum) op de verpakking vermelden. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Deze vermelding kan namelijk ook als productiecode dienst doen en zo voor de traceerbaarheid worden gebruikt.
Dit artikel hoort bij Dossier etikettering.