Dit artikel geeft informatie over de indeling van producten in risicogroepen en de beheersing van Listeria bij de verschillende risicogroepen. Risico’s worden bepaald door eigenschappen van het product (zie ook artikel ‘Hulp bij bepaling van het productrisico op Listeria) en door eventuele nabesmetting vanuit de omgeving (zie artikel ‘Beheersing van het risico vanuit de omgeving’).
Listeria monocytogenes is een bacterie die voedselinfecties kan veroorzaken. De bacteriën dringen zich via het maag-darmkanaal het lichaam binnen en vermenigvuldigen zich in organen zoals de lever en de milt. Dit kan levensbedreigende situaties opleveren. Het is een bacterie die kan groeien met en zonder zuurstof en die kan voorkomen in diverse levensmiddelen, zoals rauwe groenten, koud gerookte vis, rauwmelkse kazen en gekoelde vleeswaren. Listeria monocytogenes is een lastige bacterie, omdat deze zich kan vermenigvuldigen onder gekoelde omstandigheden en bovendien houdt van vochtige oppervlakten en ruimtes zoals afvoerputten, natte vloeren, vochtige wanden en machines.
Vanwege het risico dat Listeria monocytogenes met zich kan meebrengen, dienen industriële producenten die kant-en-klare levensmiddelen produceren die met deze bacterie besmet kunnen zijn of waarin deze bacterie zich kan vermenigvuldigen onderzoek uit te voeren. Zij zijn verplicht om na te gaan of gedurende de hele houdbaarheidstermijn van het product aan de voedselveiligheidsnorm uit de verordening wordt voldaan. Afhankelijk van het risico moet de voedselveiligheid worden gegarandeerd door:
- controle op de gebruikte grondstoffen, de producteigenschappen en het productieproces;
- bemonstering van machines en gereedschappen op de aanwezigheid van Listeria
- onderzoek van kant-en-klare producten aan het einde van de houdbaarheidstermijn;
- onderzoek hoe snel de bacterie zich in een product kan vermenigvuldigen (het zogenaamde challenge-onderzoek).