Brood & sport: een goede match voor uw sportieve klant

Fanatieke sporters zijn vaak ook heel bewust met hun voeding bezig. Dat geldt voor topsporters, uiteraard, maar ook voor de recreatieve sporter. Denk aan fanatieke sportschoolbezoekers, wielrenners of mensen die met een bewegingsprogramma wat willen afvallen. Zij letten dan vaak op: voldoende energie, eiwitten of koolhydraten (snelle suikers of juist laag in koolhydraten). Los daarvan is er natuurlijk een grote groep mensen die, na het sporten gewoon lekker iets wil eten en drinken om de trek te stillen.

Energierepen, sportdrankjes, eiwitshakes en de snacks in de sportkantines zijn erg in trek. Terwijl een klassieke (volkoren)boterham of mueslibol ook de juiste voedingsstoffen levert, die een sporter nodig heeft. Hoe kunt u die sportieve klant verleiden om een broodje te pakken? 

Brood als goede basis

Voor iedere sporter, op elk niveau, is brood een uitstekende basis. Brood zorgt o.a. voor de nodige koolhydraten en eiwitten; precies wat sporters nodig hebben. Deze geven namelijk energie, en eiwitten zijn ook goed voor (het herstel van) de spieren. Met brood kun je bovendien volop variëren en het is gemakkelijk mee te nemen, ook in de sporttas. Brood past dus uitstekend bij een actieve en sportieve levensstijl!

In de praktijk zien we dat fanatieke sporters vaak focussen op producten met extra energie, koolhydraten of eiwit, omdat zij menen deze te moeten aanvullen voor, tijdens of na het sporten. Maar eigenlijk volstaat de boodschap aan de sportieve klant: Eet én drink gezond volgens de Schijf van Vijf en neem vooral volkoren of bruin! Dit kan een 'gewone' boterham zijn of een bruinbolletje of volkorenmueslibroodje. De aanbeveling is 4-8 bruin- of volkorenboterhammen per dag.

Kort voor een training valt een krentenbol of mueslibroodje ook nog wel eens in de smaak, omdat die een mooie mix bevatten van snelle suikers en complexe koolhydraten. Een grote vezelrijke maaltijd valt soms zwaar op de maag. Wat mensen prettig vinden, verschilt van persoon tot persoon.

Brood als eiwitbron 

Consumenten denken bij eiwitten aan shakes en kwark, maar niet aan brood. Terwijl brood zeker een bijdrage aan de eiwitinname levert. Want graanproducten, waaronder brood, dragen voor 23% bij aan de eiwitinname

Naarmate je intensiever sport, heb je meer eiwitten nodig. Maar de meeste Nederlanders kunnen prima de benodigde eiwitten uit hun basisvoeding halen, zonder daar extra aandacht aan te besteden, zo zegt het Voedingscentrum. Een extra boterham (of schaaltje yoghurt) na een training dus. 

Granen, rozijnen, zaden en pitten voor een goede boost

De granen in brood leveren een interessante mix aan voedingsstoffen. Brood met rozijnen, zaden en pitten leveren zelfs nog iets extra’s, denk aan meer eiwitten, B-vitamines en ijzer. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je als sporter voldoende energie, eiwitten, vitaminen en mineralen binnen om goede sportprestaties te leveren. Brood(jes) met rozijnen, zaden en pitten past daar goed bij. 

4 Ideeën om brood(jes) te promoten bij uw sportieve klant

  • Maak zichtbaar welke broden (veel) eiwitten bevatten, door de claim ‘bron van eiwit’ op het schap, webshop of bestellijst.
    Zie Brood promoten als eiwitbron hieronder voor de voorwaarden. 
  • Een krentenbol, krentenbroodje of mueslibol zijn heel geschikte producten. Zeker een bruine- of volkorenvariant passen bij een gezonde, actieve leefstijl. De rozijnen, noten en zaden leveren extra vezels, vitamines en mineralen waaronder ijzer. En een krentenbol is makkelijk mee te pakken in de sporttas.
  • Deel recepten met klanten, zoals deze Mueslibol met kaas en appel of de volkorentosti met rookvlees en banaan.
  • Kijk naar grote sportkantines in de buurt, wellicht zijn er mogelijkheden om krentenbollen, mueslibollen of broodjes te leveren. Overheidsbeleid is erg gefocust op het gezonder maken van de sportkantines, waar nog altijd veel snacks en snoepgoed wordt verkocht.

 

Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

l.van.zonsbeek@nbc.nl
0317 47 12 12

Gezond eten is belangrijk voor iedereen, dus ook voor recreanten en topsporters. De Vereniging Sportdiëtetiek adviseert Nederlandse recreanten en topsporters de sportvoedingspyramide te gebruiken. 

Deze is opgebouwd uit drie lagen, waarvan de onderste de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum illustreert. Brood en graanproducten hebben een belangrijke plaats in de Schijf van Vijf. Brood levert namelijk energie, en belangrijke voedingsstoffen als koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Met deze basisinname krijgt een sporter genoeg binnen. Voor iedere sporter op elk niveau is brood dus een uitstekende basis. Bij zwaar intensief sporten of topsport, kan sportspecifieke voeding worden toegevoegd, om extra koolhydraten, vocht of eiwitten binnen te krijgen. Dat wordt weergegeven in de middelste laag van de pyramide. Als laatste, kunnen voedingssupplementen worden gebruikt. Dit vormt het topje van de piramide. 

Het begint dus allemaal met de basisvoeding volgens de Schijf van Vijf, ook voor sporters. Daarmee kun je effectief trainen, prestaties verbeteren en de kans op blessures verminderen.

Met een voedings- of gezondheidsclaim kunt u uw product extra aandacht geven of profileren bij een specifieke doelgroep, zoals sporters. Sporters zijn vaak geïnteresseerd in eiwitrijke producten, zoals speciale eiwitshakes, sportrepen en kwark. Immers, brood komt niet gelijk op als men nadenkt over eiwit. En dat terwijl graanproducten, waaronder brood, voor 22% bijdragen aan de eiwitinname. Daar mag best wat over gezegd worden. En die kans kunt u pakken met voedings- en gezondheidsclaim. Brood is immers een “bron van eiwit” (wanneer het voldoet aan de voorwaarde voor deze voedingsclaim). Dit kan vermeld worden in communicatie, op de verpakking of schapkaart.  

Wanneer een voedingsclaim (bijvoorbeeld “bron van eiwit”) mogelijk is, kunt u nog een stap verder gaan door een gezondheidsclaim te gebruiken in communicatie. Bijvoorbeeld:

  • “Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa”
  • “Eiwitten dragen bij tot de groei van de spiermassa”

Op die manier kan de interesse van sporters gewekt worden.

Op verpakkingen staat weleens de informatie “XX % proteine”. Proteinen is een ander woord voor eiwitten. Dergelijke informatie mag alleen op het product staan als wordt voldaan aan de voorwaarden voor een “bron van eiwit”. Anders is de uitspraak misleidend. Een dergelijke uitspraak is dus niet mogelijk over koolhydraten, omdat er geen voedingsclaim voor koolhydraten is. 

Naast een claim over eiwit, zijn er voor (volkoren)brood meer mogelijkheden. Een paar voorbeelden:

  • “Jodium activeert je natuurlijke energie in het lichaam”
  • “Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren”
  • “Ijzer draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid”

Uit de database van de Keuringsraad of het Europese Claims Register kunt u nog meer voorbeeldbewoordingen halen.

Let wel: kijk altijd goed of uw product voldoet aan de voorwaarden voor een voeding- of gezondheidsclaim. Een claim mag ook niet misleidend, dubbelzinnig of verwarrend zijn voor de consument. Meer over voedings- en gezondheidsclaims en de voorwaarden leest u hier. 

Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

l.van.zonsbeek@nbc.nl
0317 47 12 12