Fanatieke sporters zijn vaak ook heel bewust met hun voeding bezig. Dat geldt voor topsporters, uiteraard, maar ook voor de recreatieve sporter. Denk aan fanatieke sportschoolbezoekers, wielrenners of mensen die met een bewegingsprogramma wat willen afvallen. Zij letten dan vaak op: voldoende energie, eiwitten of koolhydraten (snelle suikers of juist laag in koolhydraten). Los daarvan is er natuurlijk een grote groep mensen die, na het sporten gewoon lekker iets wil eten en drinken om de trek te stillen.
Energierepen, sportdrankjes, eiwitshakes en de snacks in de sportkantines zijn erg in trek. Terwijl een klassieke (volkoren)boterham of mueslibol ook de juiste voedingsstoffen levert, die een sporter nodig heeft. Hoe kunt u die sportieve klant verleiden om een broodje te pakken?
Brood als goede basis
Voor iedere sporter, op elk niveau, is brood een uitstekende basis. Brood zorgt o.a. voor de nodige koolhydraten en eiwitten; precies wat sporters nodig hebben. Deze geven namelijk energie, en eiwitten zijn ook goed voor (het herstel van) de spieren. Met brood kun je bovendien volop variëren en het is gemakkelijk mee te nemen, ook in de sporttas. Brood past dus uitstekend bij een actieve en sportieve levensstijl!
In de praktijk zien we dat fanatieke sporters vaak focussen op producten met extra energie, koolhydraten of eiwit, omdat zij menen deze te moeten aanvullen voor, tijdens of na het sporten. Maar eigenlijk volstaat de boodschap aan de sportieve klant: Eet én drink gezond volgens de Schijf van Vijf en neem vooral volkoren of bruin! Dit kan een 'gewone' boterham zijn of een bruinbolletje of volkorenmueslibroodje. De aanbeveling is 4-8 bruin- of volkorenboterhammen per dag.
Kort voor een training valt een krentenbol of mueslibroodje ook nog wel eens in de smaak, omdat die een mooie mix bevatten van snelle suikers en complexe koolhydraten. Een grote vezelrijke maaltijd valt soms zwaar op de maag. Wat mensen prettig vinden, verschilt van persoon tot persoon.
Brood als eiwitbron
Consumenten denken bij eiwitten aan shakes en kwark, maar niet aan brood. Terwijl brood zeker een bijdrage aan de eiwitinname levert. Want graanproducten, waaronder brood, dragen voor 23% bij aan de eiwitinname.
Naarmate je intensiever sport, heb je meer eiwitten nodig. Maar de meeste Nederlanders kunnen prima de benodigde eiwitten uit hun basisvoeding halen, zonder daar extra aandacht aan te besteden, zo zegt het Voedingscentrum. Een extra boterham (of schaaltje yoghurt) na een training dus.
Granen, rozijnen, zaden en pitten voor een goede boost
De granen in brood leveren een interessante mix aan voedingsstoffen. Brood met rozijnen, zaden en pitten leveren zelfs nog iets extra’s, denk aan meer eiwitten, B-vitamines en ijzer. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je als sporter voldoende energie, eiwitten, vitaminen en mineralen binnen om goede sportprestaties te leveren. Brood(jes) met rozijnen, zaden en pitten past daar goed bij.
4 Ideeën om brood(jes) te promoten bij uw sportieve klant
- Maak zichtbaar welke broden (veel) eiwitten bevatten, door de claim ‘bron van eiwit’ op het schap, webshop of bestellijst.
Zie Brood promoten als eiwitbron hieronder voor de voorwaarden. - Een krentenbol, krentenbroodje of mueslibol zijn heel geschikte producten. Zeker een bruine- of volkorenvariant passen bij een gezonde, actieve leefstijl. De rozijnen, noten en zaden leveren extra vezels, vitamines en mineralen waaronder ijzer. En een krentenbol is makkelijk mee te pakken in de sporttas.
- Deel recepten met klanten, zoals deze Mueslibol met kaas en appel of de volkorentosti met rookvlees en banaan.
- Kijk naar grote sportkantines in de buurt, wellicht zijn er mogelijkheden om krentenbollen, mueslibollen of broodjes te leveren. Overheidsbeleid is erg gefocust op het gezonder maken van de sportkantines, waar nog altijd veel snacks en snoepgoed wordt verkocht.