Analyses kunnen worden uitgevoerd om grondstoffen of het eigen productieproces te controleren op aanwezigheid van allergenen. Het gaat dan met name om de vraag of mogelijk kruisbesmetting is opgetreden en of de aanwezige hoeveelheid allergeen aanleiding kan geven tot gezondheidsklachten. Ook kan een controle van de effectiviteit van het reinigingsproces gewenst zijn. Het is echter wel belangrijk om de juiste methode te kiezen en de juiste plaatsen of producten te bemonsteren (worst-case scenario – grootste ‘pakkans’ bepalen). Daarnaast is ook de standaardisatie van de analysemethode van belang. Zijn er goede referentiematerialen en zijn testen goed vergelijkbaar? Er zijn door de European Committee for Standardisation wel ISO-normen gepubliceerd, maar deze worden in de praktijk niet altijd toegepast door laboratoria en producenten van testsystemen. Accreditatie is pas mogelijk wanneer er minimaal 500 monsters per jaar van een bepaald allergeen worden onderzocht. In dit artikel bespreken we een aantal algemene aandachtpunten, veel toegepaste analysemethoden, de omstandigheden waaronder ze gebruikt worden en de voor- en nadelen.
Wilt u een product (laten) testen op aanwezigheid van een bepaald allergeen, houd dan rekening met onderstaande aandachtspunten.
Dit artikel is onderdeel van het dossier 'Alles over allergenen'.