Naast de minimaal verplichte informatie moet u (meestal) extra informatie geven wanneer:
- u een bepaald ingrediënt van het product specifiek in de productnaam vermeldt (bijvoorbeeld roomboterkoekje);
- u een afbeelding van een bepaald ingrediënt op de verpakking zet (bijvoorbeeld een tekening of foto van een hazelnoot op de verpakking van een notenkoek);
- u een bepaalde vermelding (claim) over de voedingswaarde of de gezondheidswaarde op de verpakking opneemt (bijvoorbeeld rijk aan voedingsvezel);
- de consument het product nog verder moet bereiden (bijvoorbeeld afbakken of met andere ingrediënten mengen) voordat het gereed is voor consumptie;
- de consument het product op een bijzondere wijze moet bewaren zodat de houdbaarheidsdatum van het product gegarandeerd kan worden (bijvoorbeeld gekoeld of diepgevroren);
- de consument door het gebruik van plaats- of regio aanduidingen misleid zou kunnen worden;
- u uw product als ‘biologisch’ aanduidt;
- uw product genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat;
- u het product verpakt onder beschermende atmosfeer (gasverpakt); Vermeld in dat geval de woorden ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’. U hoeft de verpakkingsgassen niet met naam of E-nummer te vermelden omdat ze niet als ingrediënten worden beschouwd;
- u zoetstoffen aan het product toevoegt;
- u bepaalde AZO-kleurstoffen gebruikt;
- het product ontdooid is en de kwaliteit of voedselveiligheid daardoor beïnvloed zou kunnen zijn;
- als u een vervangend bestanddeel heeft gebruikt wat de consument mogelijk niet verwacht zoals imitatieroom of imitatiechocolade;
- u zoethout, cafeïne of plantensterolesters aan het product toevoegt;
- u doorstraalde ingrediënten gebruikt;
- het product technisch vervaardigde nanodeeltjes bevat;
- als sprake is van chocolade met andere plantaardige vetten dan cacaoboter (art. 19 Warenwetbesluit Cacao en chocolade), of als aan vleesproducten of vleesbereidingen vreemde eiwitten, water of plakmiddelen zijn toegevoegd (vermelden bij de naam van het product).
In dit artikel gaan we kort in op de aanvullende verplichtingen die gelden voor de onder 10 tot en met 16 genoemde bijzondere omstandigheden.
Dit artikel hoort bij Dossier etikettering.