Kneden op Maat

‘Kneden op Maat’ zorgt voor constante kwaliteit

Bakkerijen worden door hun afnemers dagelijks geconfronteerd met hoge kwaliteitseisen. Dit vraagt om een constant en hoogwaardig product. Het Nederlands Bakkerij Centrum helpt bakkerijen om deze vereiste productkwaliteit te kunnen bieden. Daarom introduceert NBC de dienst ‘Kneden op Maat’: een laagdrempelig hulpmiddel waarmee de bakker weet met hoeveel water en met welke energie hij een optimaal deeg bereidt. 

Gedurende het broodbakproces kunnen veel factoren de kwaliteit van brood beïnvloeden. Denk aan de kwaliteit van grondstoffen, procesparameters of de factor mens. Eén van de procesparameters is het deeg waarmee brood wordt gebakken. De ideale deegstijfte wordt bereikt door de juiste ingrediënten te mengen met een optimale hoeveelheid water en dit gedurende een bepaalde tijd te kneden met een kneedmachine. 

NBC’s afdeling Productbeoordeling & Procesadvies is er, op basis van  opgebouwde ervaring, in geslaagd een gestandaardiseerde methode te ontwikkelen waarmee in kaart kan worden gebracht hoe lang welke meel/bloemsoort gekneed dient te worden. Hiermee kan NBC elke bakker in Nederland adviseren over de vochtopname en kneedtijd van ieder denkbaar deeg. 

Hoe werkt het?

  • Er gaat een sample van bloem/meel (al dan niet met BVM) van de bakker naar NBC.
  • Er wordt bepaald hoeveel water wordt opgenomen door de betreffende bloem/meel.
  • Vervolgens wordt onderzocht hoeveel energie er nodig is voor een optimale deegontwikkeling; het kneed optimum.
  • De juiste hoeveelheid energie en de juiste hoeveelheid vocht geven een ideale deegconsistentie. Het proces dat bij de bakker plaatsvindt, wordt nagebootst in de proefbakkerij van het NBC om de proef op de som te nemen.
  • De bakker ontvangt van NBC een duidelijke rapportage met advies over waterdosering en kneedtijd.
     

‘Kneden op Maat’ is een onafhankelijke en objectieve controle van grondstof en proces met daaraan een praktisch advies gekoppeld. Het vormt een totale kwaliteitsborging van uw producten, die financieel aantrekkelijk is, óók voor kleinere bakkers. Een must voor ieder zichzelf respecterend bakkersbedrijf, dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan.