Etiketteren en SpecsPlaza

1 jun 2017

Consumenten hebben een toenemende behoefte aan kennis over voedsel en de ingrediënten daarvan. Ook vanuit de overheid worden steeds meer regels opgesteld om via bijvoorbeeld een etiket de juiste productinformatie te verstrekken. Etiketteren van voorverpakte waren in de bakkerij is bovendien verplicht. De ingrediëntendatabank SpecsPlaza biedt bakkerondernemers de unieke gelegenheid om in één systeem alle benodigde informatie over bakkerijgrondstoffen te verzamelen. Hiermee kan met behulp van de daaraan gekoppelde softwarepakketten of door zelf berekeningen uit te voeren een warenwettelijk juist etiket worden opgesteld.

Wat is SpecsPlaza?

SpecsPlaza is een centrale ingrediëntendatabank voor de gehele bakkerijketen. In deze digitale kaartenbak boordevol gegevens over uiteenlopende bakkerij-ingrediënten kunt u alles vinden over de grondstoffen die u gebruikt voor het maken van uw brood- en banketproducten. Een abonnement op SpecsPlaza voorkomt dat u bij tal van leveranciers productinformatie moet opvragen. Deelname bespaart u dus een hoop tijd en geld. Op SpecsPlaza is bovendien altijd de meest recente productinformatie verzameld, waarvoor de leverancier zelf verantwoordelijk is. De uitwisseling van informatie tussen leverancier en afnemer vindt er snel en efficiënt plaats. Op de website van SpecsPlaza  staat een overzicht van meelfabrikanten en grondstoffenleveranciers van wie 5 of meer specificaties in de databank staan.

Hoe kan ik gebruikmaken van SpecsPlaza?

Om gebruik te kunnen maken van SpecsPlaza heeft u een computer nodig met een internetverbinding. Ook dient u een abonnement te hebben op SpecsPlaza. Aanmelden voor SpecsPlaza kan hier. De tarieven vindt u daarbij. Na ontvangst van uw betaling ontvangt u binnen vijf werkdagen een gebruikersnaam en wachtwoord. Voor het gebruik van speciale software om etiketten te kunnen printen, dient u apart te betalen. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het pakket dat u kiest. Als bij het gebruikmaken van SpecsPlaza blijkt dat u specificaties mist in het systeem, kunt u dit aankaarten bij uw leverancier(s). Vraag hen de benodigde gegevens en de meest actuele informatie in het systeem te zetten voor een optimaal gebruiksresultaat.

Handmatig etiketten maken

Wanneer u via www.specsplaza.nl in het systeem bent ingelogd, krijgt u een overzicht van alle beschikbare productspecificaties. In dit overzicht kunt u de gewenste productspecificaties aanklikken. Vervolgens kunt u van deze informatie een PDF-document maken en dit uitprinten. Op basis van de verzamelde gegevens maakt u vervolgens zelf de juiste berekeningen voor uw etiketten.

Etiketten maken met behulp van software

Er is diverse software op de markt die een koppeling kan maken met SpecsPlaza. Een overzicht van aanbieders van speciale bakkerijsoftware vindt u op www.specsplaza.nl. Via deze software kunt u gegevens uit de ingrediëntendatabank ophalen. De software stelt vervolgens aan de hand van uw recepturen zelf het etiket met alle juiste vermeldingen samen. U hoeft dit vervolgens alleen nog maar uit te printen.

Initiatiefnemers

SpecsPlaza is een initiatief van de gehele bakkerijketen: maalindustrie, bakkerijgrondstoffenindustrie, de bakkerijgrondstoffenhandel en de industriële en ambachtelijke bakkerij. De betrokken organisaties zijn: de (inmiddels opgeheven) Nederlandse Vereniging van Meelfabrikanten (NVM), de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen (NEBAFA), de Nederlandse Vereniging van Distributeurs in Bakkerijgrondstoffen (NVDB), de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV). Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) is vanaf het begin als onafhankelijk kennis- en adviescentrum voor de bakkerijsector nauw betrokken bij deze portal.
Met ingang van januari 2014 heeft NBC de zorg voor de realisatie en het beheer van SpecsPlaza overgenomen van het Productschap Akkerbouw. Ook de frontoffice van SpecsPlaza, waaronder de servicedesk, wordt verzorgd door NBC. Q-ray in Wageningen heeft de databank gebouwd en is een van de ICT-partners van NBC.

Vragen?

Heeft u vragen over SpecsPlaza? Neem dan contact op met de ServiceDesk (tel. 0900 – 330 3000 of specsplaza@nbc.nl). De ServiceDesk is op werkdagen bereikbaar tussen 08.00 en 16.00 uur.

Afdrukken